Belföld

DIHK: az erős euró már “fáj” a német vállalkozásoknak

A német kereskedelmi és ipari kamara (DIHK) szerint a kis cégek már érzik az erős euró okozta fájdalmat, de egyelőre még ellensúlyozni tudják ennek hatását.

„A dollár euróhoz viszonyított árfolyama már túljutott a fájdalomküszöbön. Most még ez ellensúlyozható, de egy szinten túl begyűrűzik” – állítja Martin Wansleben, a DIHK ügyvezető igazgatója.

Axel Nitschke, a DIHK vezető közgazdásza ugyanakkor elutasítja azokat az aggodalmakat, hogy Németország japán típusú deflációba süllyedne. Nietschke szerint a deflációs vita értelmetlen, és az év folyamán el is hal majd. A deflációs aggodalmak annak kapcsán erősödtek fel, hogy a német importárak áprilisban 2,0 százalékkal estek márciushoz képest, és ez volt 2000. december óta a legnagyobb esés.

A DIHK vezetője szerint a német gazdaság recesszióba süllyedésének kilátása azonban valós. Kijelentette, hogy saját előrejelzését az idei “nulla növekedésre”, azaz stagnáló GDP-re még igen derűlátónak véli. Wansleben szerint még a nulla ütem eléréséért is sokat kell dolgozni.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik