Belföld

Rekordnagyságú volt a törlesztésképtelenség Európában

Tavaly példátlan mértékben növekedett a törlesztésképtelenségtől érintett adósságállomány értéke az európai vállalatok körében ; a 2002-ben nem teljesítővé vált adósság összege a többszöröse volt annak, amennyinek törlesztésével az előző 17 év alatt összesen hátralékba kerültek az európai cégek - áll a Moody"s Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott éves felmérésében.

A jelentés szerint tavaly az európai vállalatok összesen 43 milliárd euró adóssággal váltak hátralékossá; az 1985-2001 közötti időszakban összesen 22 milliárd euró volt a nem teljesítő cégadósság értéke Európában.

A Moody’s összefoglalója szerint újdonság, hogy tavaly a cég osztályzati listáján befektetésre ajánlott cégek közül több is törlesztésképtelenné vált: ebben a kategóriában a Marconi Corporation, valamint a TXU International három európai leányvállalata került hátralékba. Ezek adták a késedelmessé vált európai vállalati összadósság értékének 15 százalékát tavaly.

Az előző 17 év alatt összesen egy befektetésre ajánlott besorolású európai cég, az azóta meg is szűnt svájci Swissair légitársaság jelentett be törlesztésképtelenséget. A tavaly hátralékba kerül vállalatok csaknem fele nagy-britanniai székhelyű volt, és brit vállalatoké volt a leállított törlesztésű adósságok kétharmada a Moody’s-jelentés szerint. Hollandia a nem törlesztő cégek számának, és a hátralékossá vált adósságértéknek egyaránt a harmadával a második helyre került.

A tavaly nem teljesítővé vált 43 milliárd euró adósság zöme a távközlésre, illetve a médiára jutott; az előbbi szektorban 24,7 milliárd euróval, az utóbbiban 13,4 milliárd euróval kerültek hátralékba európai cégek. Az újonnan késedelmes törlesztésűvé vált vállalati adósság értékének több mint a harmadán egy brit és egy holland cég osztozott: a brit NTL Communications telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltató 10,18 milliárd, a holland UPC médiacsoport 6,16 milliárd euró adóssággal került hátralékba a Moody’s Londonban kiadott éves összefoglalója szerint.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik