Belföld

Lehetőségek és várakozások a gazdaságban

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint az első félévben továbbra sem várható a gazdaság dinamizálódása, a második félévben kissé magasabb növekedési ütemmel számolhatunk.

A nyersanyagok árának esése, az amerikai dollár árfolyamának gyengülése ugyanakkor az infláció csökkentését könnyíti meg. Az államháztartási hiány 2003-ban számottevően nem csökkenthető, a 2004-es költségvetés azonban a kötelezettségek “kifutása” után átfogó reformokra is lehetőséget adhat.

USA, Irak és az Európai Unió

Az iraki háború befejezése után az Egyesült Államok gazdasága nem kapott újabb lendületet. A fogyasztói bizalmi indexek javulása után azonban a növekedési kilátások talán kedvezőbbre fordulnak. A GDP várttól elmaradó növekedése mellett a nyersanyagok árának esése az árindexek csökkenésének veszélyét hordja magában. Az irányadó kamat már rendkívül alacsony, további csökkentést a Fed feltehetően igyekszik elkerülni.


Az Európai Unió gazdasága az első negyedévben nem növekedett, s az egész évre jobbára 1-2 százalék körüli GDP dinamika várható. Kamatcsökkentés a régióban még elképzelhető, de a deflációval itt is számolni kell. Az euró erősödése az elmúlt hónapokban új lendületet kapott, ami az importált infláció további csökkenését jelzi.


A világpiaci olaj ára 25 USD alá süllyedt márciusban, s azóta sem emelkedett tartósan e szint fölé. Bár voltak kisebb ingadozások az amerikai olajkészletekkel kapcsolatos hírek, valamint az iraki olaj beindulásával összefüggésben, de jelentősebb árfelhajtó tényezővel nem számolunk a közeljövőben. Az irányadó olaj árát sokkal inkább befolyásolja majd az OPEC és azon kívüli országok együttműködése. Az árak felfelé mozdulása egyre kevésbé valószínű.

Élénkülés belföldön

Korábbi előrejelzéseinkkel összhangban az első két negyedévben nem számolunk jelentős növekedésre Magyarországon. Az első negyedévben a GDP 3,3 százalék körüli növekedését prognosztizáljuk, éves átlagban pedig 3,7 százalékos bővülés várható. A lakossági fogyasztás emelkedése meghatározó marad, a második félévben pedig az export bővülését várjuk.


Az ipari termelés növekedésében továbbra is az export a meghatározó. A belföldi értékesítés ugyanakkor a korábbi évek stagnálása után némi emelkedést mutat. Az építőipar teljesítménye márciusban jelentősen visszaesett, éves szinten azonban 8 százalékos bővülés várható.


Az államháztartási hiány április végére elérte az éves terv felét, 2003-ban a deficit GDP arányosan várhatóan meghaladja az 5 százalékot. Az év hátralévő részében – korábbi elkötelezettségek miatt – már csak kisebb fiskális kiigazításra van mód, strukturális reform legkorábban a következő évi költségvetésben képzelhető el.


A folyó fizetési mérleg hiánya az első negyedévben megközelítette az 1 milliárd eurót, ami lényegesen meghaladja az előző év azonos időszakában mért értéket. A külső hiány növekedésében továbbra is nagy szerepet játszik az idegenforgalmi bevételek korábbi évektől való elmaradása, valamint az áruforgalom növekvő passzívuma. A növekvő hiányt az adóssággeneráló tételek emelkedése kísérte. Év végére 3,2 milliárd euróra nőhet a passzívum.

Csökkenő infláció

A fogyasztói árak az év első 4 hónapjában átlagosan 4,6 százalékkal emelkedtek. Márciusban az elektromos energia 8 százalékos emelkedése miatt magasabb, 4,7 százalékos volt az index, míg áprilisban az üzemanyagok árának folyamatos csökkenése nyomán rendkívül alacsony, 3,9 százalékos volt a 12 havi áremelkedés. A maginflációs mutató 2002-ben a fogyasztói árindexnél nagyobb ütemben nőtt, 2003 év elején ugyanakkor a két mutató jobban közelített egymáshoz. Az infláció üteme az év hátralévő részében – elsősorban szezonális okok miatt – kissé emelkedni fog, így éves átlagban 4,8 százalékos fogyasztói árnövekedés prognosztizálható. 2004-ben előreláthatóan magasabb dezinflációval számolhatunk, és 4,2 százalékra csökkenhet az éves árindex.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik