Belföld

Dunaferr tanácsadói tender – hárman marakodhatnak

Újabb fordulójához érkezett a Dunaferr magánosítása. Az ÁPV Rt. három céget hívott meg a privatizációs tanácsadói tender második fordulójára.

A kormányzat idén márciusban határozta el magát a Dunaferr privatizációjára. A kabinet döntését követően az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság úgy határozott, hogy a tranzakciót közbeszerzési eljárás útján kiválasztott szakértő bevonásával bonyolítja le. Erre a felhívásra tíz cég jelentkezetett. Közülük választotta ki az ÁPV Rt. igazgatósága azt a hármat – PriceWaterhouseCoopers Kft., HSBC Bank Plc., Erste Bank Befektetési Rt. -, melyeket meghívnak a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. privatizációs tanácsadói pályázatának második körébe.


A múlt év volt a  mélypont 

A magyarországi privatizáció megkezdése óta 1819 milliárd forint bevétele volt a privatizációs szervezeteknek. Ennek 56 százaléka a külföldi befektetőktől származott. A legnagyobb bevételt 1995-ben könyvelhették, 481 milliárd forintot, a legkevesebbet pedig tavaly, mindössze 21 milliárdot. Az idei 196 milliárdos tervhez hasonló szintet szeretne elérni az ÁPV Rt. 2004-ben és 2005-ben is.  

Októberben kiválasztják a befektetőt


A tanácsadói tender várhatóan június végén zárul. A tanácsadó feladata olyan szakértői anyag készítése, amely a privatizáció feltételrendszerét, a tranzakció megvalósulását megfelelő biztosítékok kidolgozásával mutatja be.


A tanácsadónak javaslatot kell tennie a privatizációs koncepcióra annak érdekében, hogy a cégcsoport pénzügyi stabilitása, technológiai fejlesztése, valamint a környezetvédelmi feladatok ellátása piaci tőke bevonásával valósuljon meg. Az ÁPV Rt. tervei szerint októberben megtörténhet a befektető kiválasztása, a tranzakció pénzügyi zárása december elejére várható.


Privatizációs hullám közeleg

Az ÁPV Rt. jelenleg összesen 167 cégben rendelkezik tulajdonrésszel, s közülük 106 társaságban többségi a tulajdona. Ez a vagyontömeg 735 milliárd forintra tehető, s ebből 497 milliárd forint értékű vagyont privatizálhatnak, a többi tartós állami tulajdonban marad a jelenlegi törvény szerint. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az idén befejezik a Postabank, a Földhitel és Jelzálogbank, valamint a Konzumbank értékesítését. Megkezdik a Mol, az Antenna Hungária, a Hungaropharma, a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Malév, a Mahart és a Bábolna Rt. privatizációját.  

Augusztusig hitelmoratórium


A Dunaferr Rt. tavalyi gazdálkodásáról még nem közöltek végleges adatot, Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke egy hónappal ezelőtt 10-12 milliárd forintra becsülte a veszteséget. Ugyanakkor 2003 első negyedévét a Dunaferr Csoport a tervezett 664 milliós veszteséggel szemben 172 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta.


Március elején sikerült megállapodni a cégnek hitelező bankokkal arról, hogy újabb hat hónappal meghosszabbítják a Dunaferr hiteleire vonatkozó moratóriumot, amely eredtileg február végéig tartott. Ez jelentősen könnyítette a Dunaferr helyzetét, s egyúttal a sikeres privatizáció esélyét is növelte.  A vállalat hitelállománya igen jelentős, 62-63 milliárd forint.


A tárgyalások során a hitelező bankok a határidő meghosszabbítását attól tették függővé, hogy a kormány hozzájáruljon egy 6,5 milliárd forint értékű tranzakcióhoz. Az ügylet létrejött: a Dunaferr-ingatlanokat, sportlétesítményeket és üzletrészeket adott át az ÁPV Rt.-nek.


A moratórium meghosszabbításának előfeltétele volt az is, hogy augusztus 19-éig a Dunaferr 3,25 milliárd forintot törlesszen adósságaiból. Ennek, úgy tűnik, nincs akadálya, folyamatosan zajlik ugyanis a cégnél az alaptevékenységhez nem szorosan kötődő vagyon értékesítése.


A Dunaferr csak kisebb falat


Az ÁPV Rt. a tavalyi lanyha esztendőt követően erre az évre a privatizáció újabb hullámának megindítását ígérte. Az ambíciózus tervek megvalósításda persze, nem a Dunaferr magánosításá áll, vagy bukik. A két legnagyobb állami vagyonfalat jelenleg a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. és a Mol Rt.


Az MVM privatizációja nincs napirenden. Így a Mol 25 százalékos részvénycsomagja lehet sorsdöntő lehet az ÁPV Rt. számára. Enélkül ugyanis aligha valósulhat meg az ÁPV Rt. idei 196 milliárd forintos bevételi terve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.