Belföld

Dunaferr tanácsadói tender – hárman marakodhatnak

Újabb fordulójához érkezett a Dunaferr magánosítása. Az ÁPV Rt. három céget hívott meg a privatizációs tanácsadói tender második fordulójára.

A kormányzat idén márciusban határozta el magát a Dunaferr privatizációjára. A kabinet döntését követően az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság úgy határozott, hogy a tranzakciót közbeszerzési eljárás útján kiválasztott szakértő bevonásával bonyolítja le. Erre a felhívásra tíz cég jelentkezetett. Közülük választotta ki az ÁPV Rt. igazgatósága azt a hármat – PriceWaterhouseCoopers Kft., HSBC Bank Plc., Erste Bank Befektetési Rt. -, melyeket meghívnak a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. privatizációs tanácsadói pályázatának második körébe.


A múlt év volt a  mélypont 

A magyarországi privatizáció megkezdése óta 1819 milliárd forint bevétele volt a privatizációs szervezeteknek. Ennek 56 százaléka a külföldi befektetőktől származott. A legnagyobb bevételt 1995-ben könyvelhették, 481 milliárd forintot, a legkevesebbet pedig tavaly, mindössze 21 milliárdot. Az idei 196 milliárdos tervhez hasonló szintet szeretne elérni az ÁPV Rt. 2004-ben és 2005-ben is.  

Októberben kiválasztják a befektetőt


A tanácsadói tender várhatóan június végén zárul. A tanácsadó feladata olyan szakértői anyag készítése, amely a privatizáció feltételrendszerét, a tranzakció megvalósulását megfelelő biztosítékok kidolgozásával mutatja be.


A tanácsadónak javaslatot kell tennie a privatizációs koncepcióra annak érdekében, hogy a cégcsoport pénzügyi stabilitása, technológiai fejlesztése, valamint a környezetvédelmi feladatok ellátása piaci tőke bevonásával valósuljon meg. Az ÁPV Rt. tervei szerint októberben megtörténhet a befektető kiválasztása, a tranzakció pénzügyi zárása december elejére várható.


Privatizációs hullám közeleg

Az ÁPV Rt. jelenleg összesen 167 cégben rendelkezik tulajdonrésszel, s közülük 106 társaságban többségi a tulajdona. Ez a vagyontömeg 735 milliárd forintra tehető, s ebből 497 milliárd forint értékű vagyont privatizálhatnak, a többi tartós állami tulajdonban marad a jelenlegi törvény szerint. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az idén befejezik a Postabank, a Földhitel és Jelzálogbank, valamint a Konzumbank értékesítését. Megkezdik a Mol, az Antenna Hungária, a Hungaropharma, a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Malév, a Mahart és a Bábolna Rt. privatizációját.  

Augusztusig hitelmoratórium


A Dunaferr Rt. tavalyi gazdálkodásáról még nem közöltek végleges adatot, Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke egy hónappal ezelőtt 10-12 milliárd forintra becsülte a veszteséget. Ugyanakkor 2003 első negyedévét a Dunaferr Csoport a tervezett 664 milliós veszteséggel szemben 172 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta.


Március elején sikerült megállapodni a cégnek hitelező bankokkal arról, hogy újabb hat hónappal meghosszabbítják a Dunaferr hiteleire vonatkozó moratóriumot, amely eredtileg február végéig tartott. Ez jelentősen könnyítette a Dunaferr helyzetét, s egyúttal a sikeres privatizáció esélyét is növelte.  A vállalat hitelállománya igen jelentős, 62-63 milliárd forint.


A tárgyalások során a hitelező bankok a határidő meghosszabbítását attól tették függővé, hogy a kormány hozzájáruljon egy 6,5 milliárd forint értékű tranzakcióhoz. Az ügylet létrejött: a Dunaferr-ingatlanokat, sportlétesítményeket és üzletrészeket adott át az ÁPV Rt.-nek.


A moratórium meghosszabbításának előfeltétele volt az is, hogy augusztus 19-éig a Dunaferr 3,25 milliárd forintot törlesszen adósságaiból. Ennek, úgy tűnik, nincs akadálya, folyamatosan zajlik ugyanis a cégnél az alaptevékenységhez nem szorosan kötődő vagyon értékesítése.


A Dunaferr csak kisebb falat


Az ÁPV Rt. a tavalyi lanyha esztendőt követően erre az évre a privatizáció újabb hullámának megindítását ígérte. Az ambíciózus tervek megvalósításda persze, nem a Dunaferr magánosításá áll, vagy bukik. A két legnagyobb állami vagyonfalat jelenleg a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. és a Mol Rt.


Az MVM privatizációja nincs napirenden. Így a Mol 25 százalékos részvénycsomagja lehet sorsdöntő lehet az ÁPV Rt. számára. Enélkül ugyanis aligha valósulhat meg az ÁPV Rt. idei 196 milliárd forintos bevételi terve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik