Belföld

Enyhe emelkedésre vagy stagnálásra számítanak a BÉT-en

Kedden 29,62 pontos csökkenéssel 8198,88 ponton nyitott a BUX. Ennek ellenére kissé emelkedő vagy szinten maradó árfolyamokra számítanak kedden a Budapesti Értéktőzsdén megkérdezett szakértők.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője kisebb emelkedésre lát esélyt az OTP vezetésével. A többi vezető papír árfolyamában nem vár számottevő változást. Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője szűk sávban mozgó árfolyamokra számít, de úgy véli, a forgalom az elmúlt napokhoz hasonlóan továbbra is magas lehet.

A tokiói értéktőzsde fő mutatója kedden emelkedett a nyugdíjalapok bevásárlásai nyomán és arra a megújult reményre, hogy a kormány esetleg pótköltségvetéssel próbálkozik. Segített az is, hogy a japán központi bank, két hónapon belül másodszor, kedden tovább enyhített eddig is igen enyhe pénzügypolitikáján, 27-30 billió jenre (231-256 milliárd dollár) emelve a kereskedelmi bankok folyószámlabetéteinek célsávját 22-27 billióról. A kötelező tartalékolás mindössze 5 billió jen. Ettől azt remélik, hogy több készpénz áll a bankok rendelkezésére, ha ismétlődnének a pénzügyi rendszer problémái. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója kedden 20,35 pontos, azaz 0,25 százalékos nyereséggel ponton zárt.

Hétfőn a Wall Street-i kereskedés utolsó két órája már gyakorlatilag alig vitte mélyebbre a tőzsde DJIA mutatóját, amely 8493,39 ponton, azaz 185,58 pont (2,14 százalék) veszteséggel zárhatott. Ilyen nagy napi vesztesége csaknem két hónapja nem volt. A Nasdaq composite azonban csaknem az utolsó pillanatig süllyedt és 1492,77 ponton, azaz 45,76 pont (2,97 százalék) veszteséggel zárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik