Belföld

A BKV idén 26 milliárdos veszteséggel számol

A BKV Rt. a múlt évi 38 milliárd forintos állami konszolidáció után idén is több mint 26 milliárd forintos veszteséggel számol. Ezt a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi és városüzemeltetési bizottságának hétfői együttes ülésén tudták meg a képviselők.

A Népszabadság írása szerint a kétnapos tárgyalássorozat első napján 12 társaság működését tekintették át. A hatórás vita során a mérlegbeszámolókat általában az ellenzékiek is elfogadták. Az üzleti terveket – megalapozatlanságra hivatkozva – azonban több esetben, például a BKV-nál az ellenzék elutasította. A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén a beszámolók és az üzleti terv megvitatása előtt, már a múlt héten döntött a közgyűlés a cégvezetők díjazásáról, prémiumáról, valamint az idén lejárt vezetői megbizatások, pályázat nélküli újabb négy évre történő meghosszabbításáról.

A részben privatizált gáz, víz, csatornázási rt. hazai és külföldi tulajdonosai osztalékként vagy úgynevezett menedzsment díjként milliárdos összeghez jutnak. A gázmű több mint 3,5 milliárd forintot, a csatornázási mű 2,9 milliárd forintot fizet osztalékként, a vízmű pedig 2 milliárdot menedzsment díjként. Az állami konszolidáció miatt a BKV tavaly 16,5 milliárd forintos mérleg szerinti eredményt ért el. A Főtáv Rt., a két éve változatlan fűtési díj miatt a tervezettnél kisebb bevételt realizált, de még így is a tényleges eredménye 1,3 milliárd forint volt, a téli nagy hidegben megnőtt fűtési számlák miatt. A cég azt reméli, hogy júliustól növekedhetnek Budapesten a távfűtési díjak.

A tervezettnél lényegesen jobb évet zárt a közterület-fenntartó rt., amelynek mérleg szerinti eredménye mintegy 750 millió forint lett. A Budapest Gyógyfürdői Rt. 216 millió forintos veszteségét jórészt a múlt évi árvíz és a Gellért téri csőtörés okozta bevételkiesés magyarázza. A temetkezési társaság 62 millió forintos, a kéményseprési cég 16 milliós, az illemhely-üzemeltető cég 14 milliós, a dísz- és közvilágítási cég 93 milliós, a csepeli szennyvíz-tisztító építését szervező cég pedig 38 millió forintos nyereséget ért el.

A képviselőknek több esetben is a helyszínen kiosztott kiegészítések alapján kellett véleményt alkotniuk. A vízmű, csatornázási rt. és a BKV pótanyaga eltért a képviselők részére korábban kiküldött anyag tartalmától. Schneider Péter, a gazdasági társaságok működését elemző önkormányzati vagyonkezelő rt. vezérigazgatója elfogadhatatlannak tartotta ezt a helyzetet.

A vagyonkezelő rt. vaskos elemzéséből készült hivatali ügyosztályi összefoglaló esetenként nemcsak számszaki, hanem tartalmi eltéréseket is tartalmazott. A cégek egy részénél a képviselők a beruházásokra, fejlesztésekre fordított források mértékét, szűkösségét kifogásolták. A legeredményesebb fővárosi közműcég, a Főgáz Rt., amely a működés és a fejlesztés terén is kiemelkedően teljesített.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik