Belföld

Az APEH fokozottan figyel az áfacsalásokra

Érdemes uniós kereskedelmi partnerei körmére néznie a magyar vállalkozóknak a csatlakozás után, mert Nyugaton sem ismeretlen gyakorlat, hogy a vállalkozás, miután megérkezik számlájára az áfa összege, egyszerűen megszűnik. Az APEH-nél működtetett VIES számítógépes rendszerből a hazai vállalkozók is megtudhatják: van-e élő adószáma az uniós félnek.

Augusztusban várhatóan 15-20 ezer, az áfakörbe tartozó magyar adózó – azok, akik eddig is kereskedtek uniós országok vállalkozóival, illetve szolgáltatást nyújtott azoknak – automatikusan megkapja uniós adószámát. Az eddigi adószám utolsó négy tagját elhagyja az APEH, az elejére pedig odakerül az országrövidítés, a HU – írja a Magyar Hírlap.

Természetesen nem marad szám nélkül az sem, aki nem kapja meg augusztus 15-éig automatikusan az új adóazonosítót: bárki kérheti, és meg is kapja azt. Annál is inkább szüksége lesz rá, mivel jövő május elseje, azaz a csatlakozás után már csak a szám birtokában lehet kereskedni uniós tagállamban bejegyzett áfa-adóalannyal.

Az más kérdés, hogy nem érdemes csak azért uniós számot kérni, mert a szomszédnak is van – figyelmeztet Hadi László, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Annak sincs rá szüksége, aki nem uniós országgal kereskedik. Annál is inkább érdemes megfontolni a kérelmet, mivel negyedévente összesítő adóbevallást kell készíteniük az új számmal rendelkezőknek, még akkor is, ha nincs forgalmuk. Épp ezért az unióban is az a gyakorlat, hogy a vállalkozók visszaadják a számot, amikor szüneteltetik kereskedésüket az EU-tagállamokkal.
Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy a partnernak van-e száma – hangsúlyozta a főosztályvezető. Az uniósok bizalmatlanok, s afelől nyugodtak lehetünk, a közösségi cégek szóba sem állnak velünk, ha a társaságunk nem bejegyzett adóalany. Erről meg is győződhetnek a fináncot pótló úgynevezett VIES számítógépes rendszeren keresztül, amely az összes tagállamban, így a magyar adóhivatalban is működik majd.

Természetesen ezt a magyar adózóknak is használhatják, s ajánlatos élni is vele, ha – például – egy portugál, német vagy ír partnerral kerülünk kapcsolatba. Az APEH által működtetett Központi Kapcsolattartó Irodához kell fordulni, amely köteles a telefonon, levélben, e-mailben feltett, az uniós vállalkozókra vonatkozó kérdésekre válaszolni. S hogy mi ennek a tétje? Nem kevesebb, mint az, hogy ki fizeti az áfát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik