Belföld

Tokaj Oremus – az Év Pincészete

A Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft. nyerte el az idén az Év Pincészete elismerést 93 jelölt pincészet közül. Ezt a szervezők - a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége vezetői - szombaton jelentették be Budapesten, a Gundel étteremben.

A Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft. nyerte el az Év Pincészete elismerést. A borászati elismerés második helyét a Hilltop Neszmély Rt., a harmadik helyet pedig Gere Attila villányi pincészetének ítélték oda a bírálók. Bacsó András, a Tokaj Oremus Kft. ügyvezetője elmondta, a cég tízéves múltra tekint vissza. Jelenleg mintegy 120 hektáron gazdálkodnak, amiből közel 82 hektár a termőterület.

A cég múlt évi árbevétele elérte a 350 millió forintot, ez évről évre mintegy 6-8 százalékkal növekszik az ügyvezető szerint. Bacsó András közölte: a Tokaj Oremus Kft. célja a piaci stabilitás megőrzése és a minőség növelése, ugyanis most jelenleg mennyiségileg már nem kívánnak növekedni, inkább az árat szeretnék növelni.

Az ügyvezető szerint a magyar borágazat jelenlegi helyzetében legfontosabb az lenne, hogy a marketingtevékenységet erősítsék a cégek, ezért is költ évente a Tokaj Oremus Kft. több tízmillió forintot termékei megismertetésére.

Növelni kellene a magyar bor árát

Herpay Balázs, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének ügyvezetője elmondta, a múlt évben közepes mennyiségű termés mellett kiváló minőségű borokat állítottak elő a magyar borászok.

Mindez az jelenti, hogy 2002-ben 3,3-3,5 millió hektoliter bor került a pincékbe, ami mintegy 35-40 százalékkal volt kevesebb az előző évinél. A magyar borágazat árbevétele Herpay Balázs becslése szerint a múlt évben elérte a 80-85 milliárd forintot. Ebből mintegy 60 millió dollárnyi volt az export értéke, mennyiségben pedig nem érte el a 800 ezer hektolitert az országból kivitt bor.

A szakértő szerint a cél az lenne, hogy a magyar borok ismertségét és így árát is növelni kellene. Jelenleg egy palack bor átlag ára 1,2-1,25 euró, míg a hordós borok literjéért nem egészen fél eurót lehet kapni a külföldi piacokon.

Herpay Balázs szerint Magyarország uniós belépését követően jobb esélyei lehetnek a magyar bornak a jelenleginél, ám a minőségi borelőállítást mindenképpen növelni kell.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik