Belföld

Az euró fellendítette a görög gazdaságot?

Kiújult a vita a görögöknél: jó-e, hogy a drachmát a közös európai pénzre cserélték?

A görögök még mindig drachmában számolnak. Az euró körüli zűrzavar nem szűnt meg, mert az emberek nem érzik a zsebükben lapuló kis pénzérmék igazi értékét. Egy eurót az átálláskor 340 drachmáért váltottak, s a polgárok korábban a nagy számokhoz szoktak hozzá. Ennek tükrében egy euró szánalmasan kevésnek tűnik, de ha az európai viszonylatban alacsony görög átlagfizetést nézi az ember, akkor nem eldobandó váltópénzről van szó. A kormány tájékoztató kampányban hívta fel az emberek figyelmét az euró valós értékére, de a kampány nem volt hatásos.

Bár az euró bevezetése körül komolyabb gondok nem voltak, a görögöket meglepte a közös pénz okozta áremelkedés. A lakosság az alapvető élelmiszerek, a gyümölcsök és a zöldségek árváltozását drámai növekedésként élte meg. Az általános elégedetlenség miatt múlt év szeptemberében a görögök bojkottnapot szerveztek, senki sem vásárolt zöldséget, gyümölcsöt.

Veszélyben a turizmus?

A kereskedők azt mondják, az euró körüli általános zűrzavar miatt tűnik úgy az embereknek, hogy emelkedtek az árak. Ezt a véleményt az inflációs adatok is alátámasztják, nem mértek ugyanis számottevő áremelést. Ennek ellenére a kormány is elismeri, hogy egyes területeken – így a szolgáltatásoknál, a kávézókban, hotelekben – indokolatlanul felfelé kerekítettek a tulajdonosok. És ez Görögország legerősebb iparágának, a turizmusnak árthat igazán.

Becslések szerint évente 10 millió turista látogat el Görögországba, ez az egyik legfontosabb forrása a tőkebehozatalnak. A turisták azonban egyre elégedetlenebbek, ma már olcsóbban megúszhatják a látványokban hasonlóan gazdag vakációt, ha a szomszédos Törökországba mennek.

Gyors növekedés

A gondok ellenére a görög kormány határozott meggyőződése, hogy az eurónak köszönhetően az EU leggyengébb gazdasága mostanra magára talált: az euró fogadására készülve az ország gazdasága radikális reformokon ment keresztül.

A múltban a görög gazdaság a magas inflációtól, a súlyos költségvetési hiánytól és a drachma leértékelődésétől szenvedett, s a görögök maguk sem bíztak saját pénznemükben. A BBC-nek nyilatkozó szakemberek szerint az euró bevezetése új feltételeket teremtett a fogyasztók, a befektetők és az üzletemberek számára. A kamatok csökkentek, az infláció viszonylag alacsony és a költségvetési hiányt is látványosan lefaragták. A görög kormány szerint gazdaságuk idén az összes EU-tagország gazdaságánál gyorsabb ütemben növekedik.

Forrás: www.euro.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik