Belföld

Az EBRD mentette meg a Molt a Slovnaft közgyűlésén

A Mol Rt. és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank együtt akadályozta meg, hogy a Slovnaft egyik részvényesi csoportja illegális eszközökkel átvegye a cég irányítását.

A FigyelőNet értesülései szerint a Mol továbbra is vár a szlovák tőkepiaci felügyelet intézkedésére, amely azért lenne szükséges, hogy a magyar cég ne csak 50 százalék mínusz egy részvénynek megfelelő szavazati jogot gyakorolhasson a Slovnaft közgyűlésén. Minthogy a tőkepiaci felügyelet egyelőre nem intézkedett, sor kerülhetett a kisrészvényesi hatalomátvételi kísérletre a szombaton és vasárnap tartott éves rendes, illetve rendkívüli Slovnaft-közgyűlésen.

A rekord ideig zajló közgyűléseken magukat kisbefektetőknek beállító, cápa típusú befektetők akarták átvenni a Slovnaft irányítását illegális eszközöket is igénybe véve – mondta Felkai György, a Mol Rt. igazgatója a közgyűléseket követően az MTI-nek. Ezt a Mol csak a 8,4 százalékot birtokló EBRD (Európai Újjáépítéi és Fejlesztési Bank) közreműködésével tudta megakadályozni – tette hozzá.

 A vitatott ügylet

Március 20-án a Pozsonyi Értéktőzsdén 202 000 darab Slovnaft részvényre 1541 koronás áron született kötés, amelyet a Mol tisztességtelen árfolyam-befolyásolásnak minősített, és ezt a
kötésárat nem is vette figyelembe a Slovnaft részvényekre tett kötelező vételi ajánlati ár megállapításánál. A Mol részvényenként 1200 koronát ajánlott a kisebbségi tulajdonosoknak, de ezt a szlovák tőkepiaci felügyelet nem hagyta jóvá. A magyar cég kezdeményezte a szlovák hatóságoknál az ügylet kivizsgálását. A szlovák felügyelet előzetes intézkedésként utasította a Pozsonyi Értéktőzsdét, hogy 30 napra függessze fel az 1541 koronás áron, 202 ezer darab Slovnaft-részvényre kötött ügylet elszámolását, majd a felfüggesztést újabb 30 nappal meghosszabbította.

Csak 50 százalék mínusz egy részvénnyel szavazhatott a Mol

A Mol ugyanis, bár 70,2 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Slovnaftban, a közgyűlésen csak 50 százalék mínusz egy részvénnyel szavazott – mondta Felkai György. Ennek oka az volt, hogy Mol kötelező nyilvános vételi ajánlatát egyelőre nem fogadta el a szlovák tőkepiaci felügyelet. A részvényenként 1200 koronás nyilvános vételi ajánlatot azért nem fogadták el, mert egy kirívóan magas áron létrejött tőzsdei átkötés miatt kialakult árvita még nem tisztázódott. Ez a kötés önmagában részvényenként 180 koronával emelné meg a nyilvános vételi ajánlat minimális árát.

A Molnál a FigyelőNetnek nyilatkozva elmondták: a magyar olajtársaság továbbra is várja a szlovák tőkepiaci felügyelet döntését az ügyben. Amíg a vételi ajánlatról folytatott vita nem rendeződik, addig a stratégiai ügyekben továbbra is nehezen születhet döntés a Slovnaftnál – vélekednek megfigyelők. A Népszabadság szerint végül is sikerült a Molnak keresztülvinnie az akaratát, hiszen a társaság alapszabályát úgy módosították, hogy a döntések meghozatalához ezután egyszerű többség is elegendő lesz. A NAPI Gazdaság megemlíti viszont, hogy a kisebbségi részvényesek jelezték, hogy a számos tisztázatlan lépés, a törvények különböző értelmezése miatt nagy valószínűséggel a bírósághoz fordulnak.

Nem fizetnek osztalékot

A szombaton reggel kezdődött közgyűlésen elfogadták a Slovnaft tavalyi éves beszámolóját, osztalékot azonban nem fizetnek. Több javaslat érkezett az osztalék nagyságára, de a tulajdonosok nem tudtak megegyezni annak mértékében, így végül úgy döntöttek, hogy nem fizetnek osztalékot. Az igazgatóság részvényenként 30,8 koronás osztalékot javasolt, a magát a kisrészvényesek képviselőjének beállító J and T Securities nevű szlovák befektető csoport azonban 61,6 koronát követelt – írja az MTI-Eco.

A közgyűlések azért húzódtak el ilyen sokáig, mert a részvényesek egy csoportja minden napirendi pont kapcsán bírálatokat fogalmazott meg. Ezért a rengeteg technikai és jogi kérdés tisztázása miatt sokszor szünetek szakították meg a közgyűléseket. A rendes közgyűlést szombat este hatkor szakították meg, mert ekkora hívták össze a rendkívüli közgyűlést, amelyet a J and T Securities kezdeményezett. Itt az igazgatósági és a felügyelő bizottsági tagok visszahívására is javaslatot tettek, de azt a rendkívüli közgyűlés többsége nem fogadta el.

Változatlan a cég stratégiai irányítása, két új tag az igazgatóságban

Ezután a rendkívüli közgyűlést is felfüggesztették, hogy folytathassák – egy kisebb szünet után – a rendes közgyűlést. Eközben azonban a Mol képviselői úgy értesültek, hogy kisebbségi részvényesek egy külön közgyűlést tartva visszahívták a Slovnaft teljes igazgatóságát. Ezért az éjszakába nyúló rendes közgyűlésen a Mol és az EBRD
képviselői megerősítették az igazgatóság tagjait.

Az igazgatóság elnöke Slavomír Hatina maradt, és az elnökhelyettesi posztot változatlanul Áldott Zoltán tölti be. Maradt az igazgatóság többi tagja is: Ratko Kasovic, a Slovnaft vezérigazgatója, Geszti László, Bács Zalán, Dénes Ferenc, de a fórum kibővült két taggal, Heimo Tomannal, a Slovnaft pénzügyi igazgatójával és Horváth Ferenccel, a Mol üzemanyag-kiskereskedelemért felelős igazgatójával.

Vasárnap: folytatódott a cirkusz

A vasárnap délelőtt folytatott rendkívüli közgyűlésen már alig jelentek meg tulajdonosok. Felkai György ezzel kapcsolatban annyit közölt: furcsa, hogy a rendkívüli közgyűlés folytatása azokat sem érdekelte, akik összehívták. – Szemmel látható volt, hogy a cirkusz kedvéért és az igazgatóság munkájának akadályozása céljából hívták össze a rendkívüli közgyűlést – mondta. A meghozott határozatokkal azonban sikerült biztosítani az igazgatóság összetételét és Szlovákia legnagyobb társaságának rendes működését – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik