Belföld

A szlovákok 92,5 százaléka támogatta az EU-t

A szlovákiai EU-népszavazás eredménye azt mutatja, hogy északi szomszédunknál a lakosság 92,46 százaléka támogatja az ország uniós csatlakozását.

A nem ügydöntő jellegű népszavazáson a jogosultak 52,15 százaléka vett részt (így érvényes lett a népszavazás), és a voksolók túlnyomó többsége támogatta az EU-csatlakozást. Az igenek aránya rekordnak számít a belépésről tartott referendumok történetében, hiszen még Litvániában is csak 91 százalékos volt az igenek aránya korábban.

A magyarok által is lakott járásokban az országos átlagot jóval meghaladó, az északi járások részvételét pedig magasan felülmúló arányban mentek el az emberek szavazni, és akik elmentek, azok kiemelkedő, döntő erejű igent mondtak a csatlakozás szándékára. Ezek szerint a dunaszerdahelyi járásban 56,3, a hasonló révkomáromi járásban 56,8, a rimaszombatiban 55 százalékos volt a részvétel – írja az origo.hu.

A pozsonyi Új Szó adatai szerint az EU-belépést a kerületek közül a legnagyobb arányban a szlovák főváros térségében támogatták. A pozsonyi kerületben az igenek hányada 95,1 százalékos volt. A nyitraiban és a nagyszombatiban is magas volt a támogatók aránya, hiszen is meghaladta a 93 százalékot. Mindez azt mutatja, hogy az ország nyugati felén nagyobb volt az igenek száma, mint a keleti térségben, hiszen Kassán például “csak” a 91 százalékot haladta meg a támogatók aránya.


A pozsonyi kerület két járásában (Pozsony I és Pozsony IV) még a 96 százalékot is meghaladta az igenek aránya. Országosan a legmagasabb a Pozsony I járásban volt az EU-támogatottság, ahol 96,27 százalék volt ez a mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik