Belföld

Svájc nem hagy fel az atomenergia termelésével

A hétvégi népszavazáson a svájci polgárok elutasították azt a népi kezdeményezést, amely azt célozta volna, hogy az alpesi országban hagyjanak fel az atomenergia termelésével.

Az atomenergia-termelés leállítását célzó javaslatot a szavazásra jogosultak 33,7 százaléka támogatta. A választópolgárok kétharmada (66,3 százalék) viszont továbbra is az atomenergiában látja a jövőt.

Csak Basel városában akadt több támogatója a leállításnak, míg a város környékén, akárcsak Svájc összes többi részén az atomerőművek működése mellett foglalt állást a szavazópolgárok túlnyomó többsége.

Ugyancsak elutasították a svájciak azt a népi kezdeményezést, amely az atomerőművek építésének tilalmát hosszabbította volna meg. Itt Basel városa és Basel környéke is támogatta ugyan az új reaktorok tilalmának meghosszabbítását, Svájc többi részén viszont egyértelműen elutasították ezt a gondolatot.

A szavazásra jogosultak 41,6 százaléka voksolt igennel a moratórium meghosszabbítására, és 58,4 százaléka utasította el azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik