Belföld

Egy osztrák lap szerint Paksot “illegálisan üzemeltetik”

A Neue Kronen Zeitung című jobboldali osztrák bulvárlap Paksi esemény - a legnagyobb baleset Csernobil óta címmel közölt írást vasárnap.

Az osztrák lakosság közel fele által olvasott lap azt állítja, hogy a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet egyre ijesztőbb részleteket tár fel a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavarról, s szakértői szerint ez volt a legsúlyosabb nukleáris baleset Kelet-Európában Csernobil óta – idézi a lapot az MTI.

Erwin Mayer, az osztrák Greenpeace nukleáris szakértője a magyar Energia Klub értékelése nyomán úgy gondolja, hogy Paksot illegálisan üzemeltetik, ugyanis elfelejtettek szűrőt építeni a II. blokk kéményébe, noha ez az EU előírásai szerint és 1997 óta a magyar jogszabályok alapján is előírás.

Ugyancsak a szakértő szerint a paksi jelentés egy további felfoghatatlan hanyagságot is napvilágra hozott: a fűtőrudak túlhevülése és a tartók törése csak azért következett be, mert a hűtővizet keringető szivattyút úgy tervezték, hogy kapacitása csupán egytizede a szükségesnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!