Belföld

Párizs pályázik a 2012-es olimpiára

Párizs polgármestere, Betrand Delanoe május 21-én jelenti be hivatalosan, hogy a francia főváros indul a 2012-es olimpia rendezési jogáért folyó versenyben. A pályázatot a francia államfő, Jacques Chirac is támogatja.

Párizsban megvan az olimpia megrendezéséhez szükséges infrastruktúra nagy része. A létező épületek mellé a franciáknak építeniük kell egy-egy kosárlabda-csarnokot és uszodát – valamint természetesen olimpiai falut. A 80 ezer férőhelyes olimpiai stadion már megvan, ezt használták az 1998-as labdarúgó világbajnokságon, idén augusztusban pedig itt lesz az atlétikai világbajnokság.

A város már kétszer pályázott sikertelenül: a 2008-as olimpia rendezési jogát Peking nyerte el, 1992-es játékokat pedig Barcelona halászta el a francia főváros elől.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.
Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.