Belföld

Márciusban négy százalék fölött az ipari termelés növekedése

Az ipari termelés márciusban a szezonálisan és munkanap tényezővel is kiigazított végleges adatok szerint 2,6 százalékkal nőtt februárhoz képest, a tavaly márciusihoz viszonyítva 4,2 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Kiigazítatlan adatok szerint a termelés a 2002 márciusi szintet 7,3 százalékkal haladta meg, az első negyedévben pedig 4,4 százalékkal nőtt. A végleges számok megegyeznek a korábban közölt előzetes adatokkal.

Tavaly márciusban 4,2 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, 2002 februárjához képest pedig 2,5 százalékkal nőtt.

Az ipari export az első negyedévben 6,9 százalékkal bővült, a kivitel 56,9 százalékát adó ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél ennél nagyobb mértékű, 20,5 százalékos emelkedést regisztráltak.

Az ipar január-március havi belföldi értékesítése 0,8 százalékkal volt magasabb, mint 2002 első három hónapjában. Márciusban a feldolgozóipari termelés 6,6 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye jelentősen, 15,9 százalékkal nőtt, a kiugró növekedést a KSH szerint az előző évinél sokkal hidegebb időjárás okozta.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 29,3 százalékkal a járműgyártás termelése nőtt, a kimagasló keresletbővülésnek köszönhetően.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik