Belföld

Kennedy elnök esete a fehér házi gyakornokkal

Beismerte egy 60 esztendős New York-i nő, hogy négy évtizeddel ezelőtt fehér házi gyakornokként viszonya volt John F. Kennedy akkori elnökkel.

Az intim kapcsolat egy új Kennedy-életrajzzal került napvilágra. Robert Dallek “Befejezetlen élet: John F. Kennedy” című hétszáz oldalas könyvében néhány sorban beszámol arról, hogy az elnöknek viszonya volt egy fiatal gyakornokkal. A történész Kennedy sajtófelelőse, Barbara Gamarekian 1964-ben felvett interjújából merítette értesülését. A bostoni John F. Kennedy Könyvtár számára készült felvételen Gamarekian egyebek között beszélt Mimiről, a 19 éves gyakornokról is, aki gépelni sem tudott, de “különleges kapcsolat” fűzte az elnökhöz és elkísérte őt utazásain. Az interjúban a gyakornok teljes neve nem hangzik el és a könyvben sem szerepel.

Megvan Mimi

Marion Fahnestock csütörtökön a New York-i Daily News napilapnak elmondta, hogy ő a sajtóban emlegetett Mimi, és 1962 júniusától 1963 novemberéig viszonya volt Kennedyvel. A lap szerint a gyakornok – lánykori nevén Mimi Beardsley – 1963 őszén távozott a Fehér Házból, alig pár héttel Kennedy november 22-i meggyilkolása előtt. Egy évvel később férjhez ment Anthony Fahnestockhoz. Két lányuk született. Férje 1994-ben meghalt. Ma nagymama és egy presbiteriánus egyház honlapját gondozza.

A viszonyról 41 éven át nem beszélt senkivel. Az amerikai sajtó lázas keresésbe kezdett, hogy kiderítse kilétét, ezért Marion Fahnestock megvitatta titkát lányaival, akik – mint a Daily News-nak elmondta – mellette állnak. Leszögezte, hogy nincs több mondanivalója és szeretné, ha a sajtó békén hagyná őt is, a családját is.

Változó idők

Kennedy számos kapcsolatáról keringtek történetek, többek között viszonyáról Marilyn Monroe színésznővel. Bill Clinton elnök és Monica Lewinsky fehér házi gyakornok több mint 30 évvel későbbi viszonyával szemben a nyílt titkokat akkor még megőrizték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik