Belföld

Franciaországban 1,9, Olaszországban 2,7 százalék az éves infláció

Franciaországban áprilisban átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban - jelentették a francia statisztikai hivatalban pénteken.

Az EU-szabvány szerint számítva ugyancsak 0,2 százalékos volt a havi árcsökkenés, és csak 1,9 százalékos a tizenkét havi infláció.

Franciaországban márciusban, elsősorban az energia és a feldolgozott termékek drágulása miatt, átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban, ugyancsak az EU-szabvány szerint.

A tizenkét havi áremelkedés márciusban a legnagyobb volt két éven belül, az áprilisi eredmény viszont a legjobb volt több mint két éve. Februárban 0,7 százalékos volt a havi és 2,5 százalékos a tizenkét havi infláció Franciaországban.

Olaszországban áprilisban átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – jelentették az ottani statisztikai hivatalban ugyancsak pénteken. Ezek szerint stabilizálódik a tizenkét havi infláció Olaszországban: márciusban 0,3 százalékos volt a havi és ugyancsak 2,7 százalékos a tizenként havi drágulás.

Az EU-szabvány szerint számolva áprilisban 3,0 százalékos, márciusban 2,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció Olaszországban, a februári 2,6 százalék után.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik