Belföld

Csöbörből gödörbe – megmozdulás a tatai Öreg-tóért

Csöbörből gödörbe elnevezéssel nyílt levelet tett közzé és figyelemfelkeltő akciót tart szombaton Tatán a Bizottság az Öreg-tóért elnevezésű civil szervezet; a résztvevők a tó partjához közel elhelyezett lajtos kocsiból visznek egy-egy pohár vizet a félig feltöltött tómederbe.

Csaba Attila, a rendezvény egyik koordinátora az MTI-nek elmondta: megmozdulásukat az motiválja, hogy noha a tó a Tatai-medence egyik legfontosabb természeti értéke, kezelője, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság már a második évben nem töltötte fel tavaszra a medret, mint ahogy azt tennie kellene a tó őszi lehalászása után.

Ez – vélekedett – a víztározó állapota mellett hátrányosan hat a város kulturális és sportrendezvényeire, valamint idegenforgalmára is. Hozzátette: felhívásukhoz a város és környéke 27 civil szervezete csatlakozott, s tagjaik aláírásait a helyszínen gyűjtöttekkel együtt eljuttatják a tó kezelőjéhez, valamint a szakminisztériumba.

Musicz László, az Által-ér Szövetség – a tó vízgyűjtő területét védő tömörülés – titkára elmondta: az akció céljával egyetért. Koltai Gábor, a vízügy tatai szakaszmérnökségének vezetője sértőnek találta a nyílt levélnek az igazgatóságot érintő megállapításait. – A késedelmes feltöltés oka – hangsúlyozta – nem trehányság, hanem egyszerűen a szárazság, az aszályos időszak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik