Belföld

A tökéletes film receptje – melyik összetevőből, mennyit?

Azt állítja egy brit professzor asszony, hogy felfedezte a tökéletes film receptjét: 31 százalék akció, 17 százalék komédia, 13 százalék a jó harca a rosszal, tíz százalék "különleges hatások" (special effects), ugyancsak tíz százalék cselekmény és nyolc százalék muzsika.

Sue Clayton rendező, a londoni egyetem professzora a recept kidolgozásához elemezte az elmúlt tíz év legsikeresebb filmjeit Nagy-Britanniában, köztük olyanokat, mint a Notting Hill, a Halj meg más napon és a Titanic.

“Meglepődtem, hogy milyen finoman kell egyensúlyba hozni egy film különböző összetevőit ahhoz, hogy tökéleteset alkossunk. Ezeknek az elemeknek helyes beillesztése adja talán a különbséget a kedves film és a kasszasiker között” – állapította meg Clayton asszony. Elmondta, hogy receptjét a legjobban a “Toy Story 2” című Disney trükkfilm közelíti meg, amely egyedül Nagy-Britanniában 44 millió font sterlinget (61 millió eurót) jövedelmezett, többet mint a Gladiator és A Függetlenség napja című sci-fi.

Végül Sue Clayton szerint az Oscar-díjjal kitüntetett “Szerelmes Shakespeare” című vígjáték közel járt a tökélyhez, úgy véli azonban, hogy néhány “különleges hatás” révén még sikeresebb lehetett volna – áll az AP jelentésében. A felfedezés jókor jön: éppen most kezdődött meg a cannes-i filmfesztivál, kérdés persze, hogy a zsűri tagjai figyelembe

Ajánlott videó

Olvasói sztorik