Belföld

Terror a munkahelyen – testben és lélekben

A fizikai zaklatás azért csak másodlagos probléma már a munkahelyeken, mert a stressz és a feszültség inkább a pszichológiai terrornak kedvez.

Az utóbbi években visszaszorult a fizikai erőszak a munkahelyeken, a szexuális zaklatásról szóló esetek száma változatlan maradt, a
Terror a munkahelyen – testben és lélekben 1

megfélemlítés és lelki kínzás viszont a vállalatok nagyobb százalékánál fordult elő, mint korábban. Ez derült ki az élet és munkahelyi körülmények javításáért létrehozott európai alap felméréséből, melyet immár harmadszor végeztek el azzal a céllal, hogy gátat szabjanak a munkahelyi erőszaknak.

A munkavállalók egy-két „kiválasztott” társukon vezetik le a munkahelyi feszültségeket. A morális zaklatás jelensége a fokozott és túlzott stresszel járó munkák számának növekedésével párhuzamosan erősödik.

Törvényes harc az erőszak ellen

 

Az EU tagállamai eltérően kezelik a munkahelyi zaklatás problémáját. Egyes országokban – mint például Svédországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Finnországban -speciális, új törvényeket fogadtak el a munkahelyi zaklatás visszaszorítására. Írország, Nagy-Britannia és Németország ezzel szemben a meglévő pogár- és bűntetőjogi törvényeket alkalmazza ilyen esetekben is. Luxemburgban és Dániában korábbi precedensek alapján és a kollektív szerződések irányelvei szerint járnak el, míg Spanyolországban és Olaszországban egyelőre nem kezelik tudatosan a problémát, bár ezekben az országokban is egyre gyakoribb a munkahelyi erőszak. 

Zaklatás: minden európai országban gond

Az Európai Unió (EU) országaiban a munkahelyi zaklatás összes formája ismert, és előfordul. A szexuális zaklatás mindenhol gondot jelent, bár gyakran nem kerülnek nyilvánosságra ezek az esetek, mert akit zaklatnak, fél munkája elvesztésétől. Ugyanakkor az anonim felmérések során kiderült, hogy több alkalmazott tud arról, ha ilyesmi történik a munkahelyén.

A szexuális beállítottság miatt bekövetkező zaklatás egyelőre kezelhetetlennek látszik, mert a homoszexualitás továbbra is tabunak számít Európában. A meleg munkavállalókat társaik gyakran megalázzák és elszigetelik, miközben a problémáról senki nem beszél.

A faji előítéleteket sem sikerült még száműzni a vén kontinensről, az ilyen okokra visszavezethető zaklatás szintén általános jelenség az EU tagállamaiban. Bár ezt a legtöbben tagadják, amit a szakemberek az etnikai hovatartozáshoz fűződő mítikus alapfeltevések létének és a faji különbségek tudatos kezelése hiányának tulajdonítanak.

A javarészt túlterheltségre visszavezethető pszichológiai zaklatás érinti a legtöbb európai munkahelyet, majdnem minden tizedik cégnél szenvednek egyes munkatársak pszichológiai terrortól. Ezzel az előforduló zaklatások között az első helyre lépett a lelki megfélemlítés és kínzás; leginkább a női munkavállalókat érinti. A felmérés készítői szerint többek közt azért, mert a nők az érzelmi visszalések alacsonyabb fokát tűrik el, mint a férfiak.

Megtűrt lelki kínzások

A megnövekedett stressz miatt a vezetők gyakran a beosztottjaikon vezetik le feszültségüket és frusztrációjukat. Mivel féltik az állásukat, sokan eltűrik a főnök rosszindulatú megjegyzéseit, nyilvános megalázásait, pedig a pszichológiai zaklatástól szenvedőknél gyakran egészségügyi problémák jelentkezhetnek, pánikbetegek lesznek, vagy például magas vérnyomás alakul ki náluk a munakhelyi szorongások miatt.Terror a munkahelyen – testben és lélekben 2


Forrás: Harmadik európai felmérés a munkahelyi körülményekről (2001)


De nemcsak beosztottak lehetnek a lelki kínzások célpontjai. Az amerikai Wayne State University felmérése szerint a vezetőket és az alárendelt munkatársakat egyenlő mértékben érinti ez. Egyesek szerint a magasan képzett és az együttműködésre hajlandó munkavállalók lesznek a leggyakrabban a pszichológiai zaklatások céltáblái.

Az ilyesmiket akár hosszabb ideig észre sem veszik az emberek, és ezért nem is tudatosul bennük. A lelki visszaélések ugyanis apró manipulációkkal kezdődnek, mint például elérhetetlen teljesítménycélok kitűzésével, vagy az értekezleteken elejtett apró, megalázó megjegyzésekkel. Sokan a teljestíménykényszer miatt megvonják maguktól a pihenés lehetőségét, nem vesznek ki szabadságot.

Fizikai erőszak: fiatalok veszélyben

Bár a fizikai visszaélések száma átlagosan két százalékra csökkent öt év alatt az EU tagállamaiban, az észak-európai országokban akár a tíz százalékot is elérheti ez az arány. Munkahelyi fizikai erőszaknak nők és férfiak azonos mértékben vannak kitéve. A fiatal munkavállalóknak sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy ilyen típusú zaklatás céltáblái legyenek, főleg akkor, ha a legveszélyeztetettebb munkakörök egyikét töltik be. Ilyen például az egészségügyi, szociális, szállodai, vendéglátóipari munka.

Ráadásul fizikai zaklatások általában rendszeresen ismétlődnek. Emiatt a leggyakrabban ezek az esetek kerülnek napvilágra, mert a szenvedő fél egy idő után képtelen elviselni a folyamatos erőszakot.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.