Belföld

Stagnál az eurózóna gazdasága

Az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az első negyedévben, az EU statisztikai hivatalának csütörtöki közlése szerint.

Az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és az átlagos GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön előzetes becslésként.


Németország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben, Olaszországé 0,1 százalékkal esett vissza, Hollandiáé 0,3 százalékkal fogyatkozott meg a tavalyi első negyedhez képest – közölték a helyi statisztikai hivatalok ugyancsak a csütörtöki napon.


Ez volt a legrosszabb teljesítmény 2001 utolsó negyede óta. Az elemzők átlagosan 0,2 százalékos növekedést vártak az első negyedről a tavalyi utolsó negyedhez viszonyítva.


Az euróövezetben a GDP várhatóan 0,0-0,4 százalék között bővülhet a második és harmadik negyedévben egyaránt, rendre az előző negyedhez képest – közölte az Európai Bizottság, ugyancsak csütörtökön. A bizottság korábbi becslése a második negyedévi növekedésre 0,1-0,4 százalékos sáv volt, a harmadik negyedévre a csütörtökön kiadott az első becslés.


A tavalyi utolsó negyedévben az átlagos GDP-növekedés 0,1 százalékos volt az euróövezetben az előző negyedhez képest, és 1,2 százalékos az egy évvel azelőttihez képest. Tavaly az euróövezet átlagos gazdasági növekedése 0,8 százalékos volt a 2001-es 1,5 százalékos és a 2000-es 3,5 százalékos többlet után. Erre az évre az EU statisztikai hivatalának előrejelzése 1,0 százalékos GDP-bővülés.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik