Belföld

Putyin és a pénzmosási gyanú

Putyin orosz elnök hét évig volt egy olyan hesseni cég tanácsadója, amely ellen a német szövetségi hatóságok pénzmosás, hűtlen kezelés és bennfentes kereskedelem miatt nyomoznak.

A német Manager Magazin internetes oldalán olvasható az a cikk, amelyet a Der Spiegel web-kiadása is közölt, s amely szerint a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és az államügyészség vizsgálatot indított pénzmosás gyanújával a frankfurti börzén jegyzett St. Petersburg Immobilien und Beteiligungs AG (SPAG) ellen. A pénzmosás állítólag az orosz maffia érdekében történt. Az ügy pikantériája, hogy a jelenlegi orosz elnök, Vlagyimir Putyin hét éven át a szóban forgó hesseni székhelyű cég tanácsadó testületében ült.

 Putyin életrajza

Putyin elnökről ismeretes, hogy politikai karrierjét Szentpétervárott kezdte. Az orosz elnök saját hivatalos honlapja szerint, 1952-ben született az akkor még Leningrádnak nevezett városban. 1975-ben fejezte be jogi tanulmányait, a Leningrádi Állami Egyetemen. Ezután közgazdaságból szerzett kandidátusi fokozatot, majd a szovjet hírszerzéshez csatlakozott: belépett a KGB-be. 1985 és 1990 között az NDK-ban teljesített szolgálatot. 1990-től a Leningrádi Állami Egyetem rektorának nemzetközi ügyekkel foglalkozó tanácsadója lett, majd hasonló pozícióban dolgozott a Leningrádi Városi Tanács elnöke mellett. 1991 júniusától a szentpétervári polgármesteri hivatal külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke. 1994-től az első polgármester-helyettesnek megfelelő státuszt töltötte be Szentpéterváron. 1996 augusztusától kerül az Orosz Föderáció elnöke (Borisz Jelcin) mellett különböző pozíciókba. Volt miniszterelnök, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője, majd 2000. március 26-án megválasztották Oroszország elnökének.

Először mosott pénzt egy német cég az oroszoknak

A Sankt Petersburg Immobilien und Beteiligungs AG-t 1992-ben alapították, és a HRB 54431 szám alatt jegyezték be a darmstadti (cég)bíróságon. A Bundeskriminalamt (BKA) adatai szerint először fordult elő, hogy egy német részvénytársaságról kiderült: az orosz maffiának segédkezett a feltételezhető pénzmosási akciókban. A manager-magazin.de információi szerint a dél-hesseni Mörfelden-Walldorf településen bejegyzett SPAG-ról van szó a vizsgálat során.

Kedden a német hatóságok a Rajna-Majna-területen, vagyis a Rhein-Main-Gebiet körzetében, továbbá Hamburgban és Münchenben összesen 28 céget és lakást kutattak át. Markus Rese, az SPAG elnöke ugyanakkor vitatja a manager-magazin.de vádjait – írja a Der Spiegel. „Ez olyan, mintha sörétes puskával lőnének egy sötét pajtába, hogy valakit eltaláljanak” – nyilatkozta Rese. Az igazgatótanácsi elnök szerint már régóta ismertek számára az igazságszolgáltatás vádjai, hiszen már 2000 óta nyomoznak ellenük. Ugyanakkor szerinte az eddigi vizsgálatok semmilyen eredményt nem hoztak.

Putyin tanácsadó volt

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin valóban a cég tanácsadó testületében volt, és még az éves beszámolóban is említést tettek erről. Ugyanakkor ezt a funkciót Putyin csak tiszteletbeli pozícióként töltötte be – állítja az SPAG. Putyin soha nem jelent meg a cégnél – szól a hivatalos változat.

A nyomozás persze nemcsak az SPAG-t érinti. A házkutatások során átvizsgálták a Baader Wertpapierhandelsbank AG (Baader Értékpapír-kereskedelmi Rt.) objektumait is a bajorországi Unterschleißheimben. E cég szóvivője, Nico Baader szerint körülbelül 30 százalékos részesedést szerzett ugyanis a Baader Wertpapierhandelsbank az SPAG-ban, és 1997-ben a tőzsdére is vitte az SPAG-t.

Baaderék nem tudnak semmiről

Nico Baader szerint részesedésük – az SPAG árfolyamának zuhanása miatt – könyv szerinti értéken egymillió euró alá süllyedt. Ugyanakkor a Baader részvétele a Sankt Petersburg Immobilien und Beteiligungs AG-ben tisztán pénzügyi befektetés volt. A BKA által felvetett bűncselekményekről a Baadernek nem volt tudomása.

Ugyanakkor a Der Spiegel megemlíti, hogy az SPAG 2002-es beszámolója szerint a felügyelőbizottságban a Baader-Bank két fb-tagja is benne ült. Peter Schemuthról van szó, illetve Horst Schiesslről, aki egyébként az SPAG felügyelőbizottságának alelnöke.

A Newsweek már 2001-ben írt az ügyről

Az, hogy Vlagyimir Putyin a zavaros helyzetben lévő SPAG-ban tanácsadói tisztséget töltött be, már korábban is felkeltette a nemzetközi sajtó érdeklődését. A Newsweek magazin 2001. szeptember 3-án már írt arról, hogy Putyin milyen funkciót töltött be a német vállalatnál, és hogy erről a pozíciójáról csak hét év után, 2000. márciusában, orosz elnökké választása után mondott le.

Ehhez csupán azt tehetjük hozzá, hogy talán az sem véletlen egybeesés, hogy a német hatóságok 2000-ben kezdték meg a vizsgálatot az SPAG ellen. A Newsweek cikke pedig minden bizonnyal azért nem keltett nagy visszhangot, mert alig nyolc nappal ezután történtek az Oszama Bin Laden nevével egybekapcsolt New York-i és washingtoni merényletek, amelyek a világsajtó figyelmét elterelte a németországi pénzmosási botrányról.

A hesseni cég mindenesetre már akkor hevesen cáfolta a vádakat. A Newsweek cikkére küldött válaszában hangsúlyozták, hogy semmilyen bizonyíték vagy dokumentum nem támasztja alá az amerikai lap „kalandor” kijelentéseit.

Autólopás, emberkereskedelem, szeszcsempészet

Ugyanakkor a darmstadti államügyészség és a német BKA adatai szerint a hesseni cég vezetői azzal vádolhatók, hogy egy hatalmas szentpétervári maffiacsoport számára teljesítettek szolgáltatásokat. Így például millió eurós összegeket folyattak be a normális gazdasági élet keringésébe, miközben ezek a pénzek a BKA értesülései szerint autólopásból, emberkereskedelemből, szeszcsempészetből és védelmi pénzek beszedésével kapcsolatos zsarolásból származtak.

A BKA szerint az SPAG menedzserei egy szabályos céghálót alakítottak ki fiktív vállalkozásokból off-shore-cégekből, hogy a pénzmosást végrehajtsák. A nagyobb, Oroszországból származó összegeket több külföldi számlán keresztül juttatták el a német SPAG-hoz. Az SPAG ezt aztán tőkeemelésre használta fel. A pénzeket aztán ingatlanberuházások címén utalták vissza Oroszországba.

Senki sincs előzetesben

Az államügyészség adatai szerint jelenleg senkit sem vettek előzetes letartóztatásba az ügy kapcsán. A vádak között egyébként a hűtlen kezelés is szerepel, egyesek ugyanis azok közül, akik a pénzekhez hozzáfértek, a saját céljaikra használták fel bizonyos összegeket.

A német Pénzügyi Szolgáltatásokért Felelős Szövetségi Hivatal (BaFin) ugyanakkor árfolyam-manipuláció és bennfentes kereskedelem miatt vizsgálódik a hírek szerint. A manager-magazin.de erről szóló információját azonban a hivatal nem erősítette meg. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik