Belföld

Az ötven legsikeresebb magyar üzletasszony

Ötven nő, akik milliárdos forgalmú cégeket irányítanak vagy tulajdonolnak, illetve kreatív menedzserasszonyok, akiknek neve egy piaci szegmensben különösen jól cseng.

A száz leggazdagabb magyar után a Magyra Hírlap összeállította az ötven legsikeresebb nő listáját is. Az üzletasszonyok sikerességének megítélésénél figyelembe vették, hogy a hölgy mekkora céget vezet illetve tulajdonol, mióta vezeti a társaságot, hova jutott a cég (árbevétel, forgalom növekedése, nyereség alakulása, foglalkoztatottak száma), hogy a sikert egyedül érte-e el vagy férjével, illetve szem előtt tartottak egyéb speciális szempontokat (hírnév, egyedi ötlet).

A lap nem állít fel rangsort Magyarország ötven legsikeresebb üzletasszonya között: inkább kiválogatták azt a 10-10 nőt, akik vagy azért tartoznak az élvonalba, mert milliárdos céget igazgatnak, vagy azért mert tulajdonosai ilyen vállalkozásnak. Továbbá megismerhetjük harminc híres menedzserasszony változatos, színes pályáját.

Európa legjobb női menedzserei

A Wall Street Journal Europe (WSJE) immárom harmadszor választja meg a legsikeresebb európai női menedzsert. Idén, csakúgy mint tavaly, Rose Marie Bravo, az angol Burbarry divatház első számú vezetője nyerte el a megtisztelő címet. A versenyben száz kis- közép, valamint nagyvállalat-vezető indult, az ő cégük idei és tavalyi eredményeit tekintette át a zsűri. A WSJE gyakorló vállatvezetőket, fejvadászokat és üzleti iskolák igazgatóit kérte fel, döntsék el, kit tartanak a legjobb menedzsernek a jelöltek közül. A döntés alapjául nem csak a számok szolgáltak, a zsűri tagjai hosszabb időt töltöttek a végső befutókkal, hogy felállíthassák a pontos sorrendet. Végül a következőkre jutottak:
1. Rose Marie Bravo, a Burberry vezérigazgatója (Nagy-Britannia) 2. Majorie Scardino, a Pearson vezérigazgatója (Nagy-Britannia) 3. Patricia Barbizet, az Artemis vezérigazgatója (Franciaország) 4. Linda Zarda Cook, a Shell Gas & Power vezérigazgatója (Nagy-Britannia) 5. Kim Wisner, a Pringle of Scotland vezérigazgatója (Nagy-Britannia)Forrás: Handelsblatt

Milliárdos árbevételű cégeket igazgató menedzserek

Fehér Erzsébet, a Pannonplast elnöke
Nem csak hogy a legnagyobb forgalmú vállalatot irányítja a női vezetők közül, az egyik legrégebbi motoros is, hisz 25 éve van a Pannonplast élén. Ezenkívül kora alapján is valószínűleg csúcstartó: az üzletasszony idén már 67 éves.

Békefi Veronika, a Neckermann ügyvezetője
Tíz év alatt építette fel a hazai turisztikai piacon tízmilliárdos árbevételt produkáló óriássá a magyra Neckermannt.

Ránky Katalin, a L’oreal vezérigazgatója
Még a kozmetikaiparban is férfi dominancia érvényesül: a 130 országban jelenlevő L’orealnal is csak háromban (Hongkong, Új Zéland, Magyarország) igazgat nő. Ránky Katalin egyébként kutatóvegyészként részt vett többek között a magyar sikergyógyszer, a Cavinton kifejlesztésében. Pályája fontos állomása a Kőbányai Gyógyszergyár, a Richtofit és a Fabulissimo.

Hergovits Mariann, az Ernst &Young könyvvizsgáló igazgatója
Az Ernst&Young élén felelősséget vállal többek között a K&H, az Erste Bank, az FHB, az ING-NN auditjáért, szíve csücske a tavaly megszerzett Magyar Nemzeti Bank, a legizgalmasabbnak a Dunaferrt és a Postabankot találja. Az Ernst&Young-nál egyébként másodikként kapott könyvvizsgáló-partneri, azaz tulajdonostársi rangot, nőként pedig az egész országban elsőként.

 Ami még kiderült a sikeres nőkről

• Minden válaszadó üzletasszony sikerét személyes képességeinek tudja be, de 54 százalékuk fontosnak tartja a munkájához szükséges legmagasabb végzettség megszerzését is.
• Kiderült, hogy téves az a feltételezés, hogy a női vezetők szívesebben dolgoznak együtt férfiakkal.
• A sikeres üzletasszonyok többsége természetesen meg is gazdagodott: a válaszadók 54,5 százaléka állította, hogy jelentősen megnőtt vagyona, 12 százalékuké például ötvenszeresére. 73 százulékuk ingatlanban tartja pénzét, 33 százulékuk részvényt vásárolt, műkincsek gyűjtéséről 6 százalékuk számolt be.
• A válaszoló sikeres nők 70 százalékának van férje, igaz 30 százalékuk már legalább egyszer elvát.
• A sikerhez egészség is kell: az üzletasszonyok 70 százaléka vallott úgy, hogy “semmi baja”. A menedzserbetegségek közül a gyomorpanaszokat 15, a magas vérnyomást 6 százalékuk említi, s szintén hat százalékuk szed nyugtatót.

Hardy Ilona, a tőzsde nagyasszonya
Bár hivatalosan csak 1990-92 között töltötte be a Budapesti Értéktőzsde első ügyvezetői tisztségét, 1984 óta az értékpapírpiac kialakítása, a magyar tőzsde újraélesztése mellett bábáskodott.

A milliárdos menedzserek között találjuk továbbá Czakó Borbálát, az Ernst&Young vezérigazgatóját, Szalay Dorottyát, a UPC Magyarország vezérigazgató-helyettesét, Szalay Zoltánnét, a Triumph igazgatóját, Teimel Gézánét, a Pannon-Flax vezérigazgatóját, valamint Dormán Juditot, a Denzel Autó ügyvezető igazgatóját.

Milliárdos tulajdonosok

Bodáné Cser Erzsébet, a Tokodi Üveggyár tulajdonosa
Befektetőtársaival hét évvel ezelőtt megvették a felszámolás előtt álló, lerobbant céget, melynek 900 milliós árbevétele mellett hatszázmilliós tartozása volt, a vesztesége pedig százmillióra rúgott. Az üveggyár folyamatosan áll talpra: árbevétele hét év alatt megduplázódott, s nyereségessé vált. Az ötven nő közül egyedülállóan négy gyermeke van.

Simó Gabriella, a Stella Rt. többségi tulajdonosa és vezérigazgatója
Irányításával a Stella a hazai kozmetikai piac meghatározó szereplőjévé vált, sikeresen felvette a harcot a multikkal, kitűnő márkaportfólióval rendelkezik, 16 ezer szépségápoló szert forgalmaz.

Keresztury Éva, a Hilltop Neszmély tulajdonosa
A sikersztori a Sunday Times angol napilap borklubjából indulr. A brit újság magyar bort is fel akart venni a listájára, mert célul tűzte ki a valamikor híres magyar bor újrafelfedezését a szigetországban. Ehhez Keresztury Éva segítségét kérték, akinek férje a nyolcvanas években Londonban bankárkodott, miközben ő az állami gazdaságok borait próbálta eladni nyugaton. A Sunday Times szakértője vevő volt a felsőbabádi állami gazdaság mind a nyolcszáz hektójára. Így indult 1990-ben Interconsult néven a Hilltop Neszmély karrierje. A magyar bor brit exportjának 60-70 százalékát ők szállítják.

A milliárdos tulajdonosok között találjuk ezentúl Pfandler Katalint, az Interstate Rt. elnök vezérigazgatóját és társtulajdonosát; Cselovszki Jánosnét, a szegedi Florin Rt. vezérigazgatóját, kisebbségi tulajdonosát; Varjasné Székely Évát, a Quadrát Kft. ügyvezetőjét és társtulajdonosát; Szilvássy Csillát, a Kemikál Építőipari Rt. tulajdonosát és vezérigazgatóját; Hidvéghy Andreát, az Outdoor Közterületi Reklámügynökség Rt. vezérigazgatóját; társtulajdonosát, Tóthné Bajkai Anitát, az Anita Tranzex Kft. ügyvezető igazgatóját tulajdonosát; és Hauer Istvánnét, a Colortex Kft. ügyvezetőjét, társtulajdonosát.

Még harminc sikeres nő

A kiadvány harmadik részében a Magyar Hírlap sikeres, hírneves menedzserasszonyokat mutat be. Közülük jónéhányan tevékenykednek „nőies” pályákon, nevük a divattal, a szépséggel, a főzéssel fonódott össze. Olvashatunk például Zoób Kati és S.Hegyi Lucia divattervező pályájáról, a manökenből producerré avanzsált Pataki Ágiról, Horváth Rozi, fűszerkirálynőről vagy Meződi Alice-ról, a budai Remíz és a Kisbuda Gyöngye étterem tulajdonosáról.

A sikeres nők felsorolásban erős a pénzügyi vonal is: itt a helye Király Júliának a Postabank elnökének, Hegedűs Évának, az OTP Lakástakarékpénztár elnökének és Horváth Krisztinának a Raiffeisen vezérigazgató-helyettésnek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik