Belföld

Nem lesz piacnyitási sokk az EU-csatlakozás után

Magyarország európai uniós csatlakozását követően nem kell piacnyitási sokktól tartani, a hazai kis- és középvállalkozások felkészültsége azonban nagyban meghatározza versenypozíciójukat és lehetőségeiket az unió piacán.

Gottfried Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Erste Bank Rt.-nek az EU-csatlakozás hatásáról rendezett csütörtöki budapesti szemináriumán elmondta: a magyar gazdaság az elmúlt 10 évben olyan mértékben integrálódott az unió gazdaságába, hogy a tényleges tagság nem okoz sokkszerű versenykihívást. Hosszabb távon azonban pótlólagos növekedési lehetőséget biztosít a gazdaságnak és szereplőinek egyaránt. A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a GDP növekedését évente 0,8 százalékponttal növelhetik a tagságból adódó előnyök.

Apatini Kornélné, a gazdasági tárca helyettes államtitkára a csatlakozás után felgyorsuló növekedés mellett említést tett a beruházások gyorsulásáról, a többlet a vállalkozások szerint évente 2,5-3,5 százalékpont között lehet. Gottfried Péter emlékeztetett arra, hogy az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad áramlása területén az elmúlt 10 évben Magyarország elöl jár, csaknem teljesen liberalizálta az áruk, a szolgáltatások és a tőke mozgását. Hozzátette, az áruk többsége már ma is vámmentesen vesz részt a kereskedelemben. Nem kivétel ez alól a mezőgazdasági termékek köre sem, ahol a forgalom 60-70 százalékát vámok nélkül bonyolítják az EU és Magyarország között.

A helyettes államtitkár ezért úgy vélte, hogy Magyarország a szabadságjogok biztosítása területén tett intézkedéseivel a kötelezettségeiből már nagyobb részt vállalt, mint amit az EU vállal az új lehetőségek és jogok biztosításával. Ezek közül kiemelte az uniós döntésekben való részvételt és a közösségi politikák alkalmazását.

Gottfried Péter kiállt az euró minél hamarabbi bevezetése mellett. „Nyomós érvek szólnak amellett, hogy 2007-2008 körül Magyarországon is az euró váltsa fel a nemzeti valutát, ezért a kérdést folyamatosan napirenden kell tartani” – mondta.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik