Belföld

Mégis a Várba kerül a korona?

A Kúria igazságügyi hasznosítását, a korona Várban való elhelyezését támogatja a kormány által életre hívott szakértői bizottság - írja a Népszabadság.

Szerdán az állami politikai reprezentációról, a kulturális intézmények építészeti megjelenéséről és a nemzeti emlékhelyekről tárgyalt az a bizottság, amelyet Glatz Ferenc akadémikus vezetésével ez év elején hozott létre a kormány.

A Kossuth tér és a Szent György tér sorsa is szóba került a megbeszélésen. A Népszabadság információi szerint a bizottság azt az álláspontot támogatja, hogy a Kossuth tér környéke váljék kormányzati negyeddé. Ennek megfelelően az a nézet körvonalazódott, hogy a Kúria épülét ismét az igazságszolgáltatásnak kellene használnia. A szakértők azonban azt is fontosnak tartották, hogy a Néprajzi Múzeum számára új épület létesüljön – esetleg a Millenniumi Városközpontban.

A testület a budai Várban lévő, ma is világháborús sebeket hordozó Szent György térrel kapcsolatban úgy foglaltak állást, hogy az állami-politikai funkció korlátozódjék a tér keleti oldalára, a Sándor-palota közvetlen környékére. A tér közepén álló egykori Honvédelmi Minisztérium romjain múzeumi célú épületet tartanának megvalósíthatónak. Ennek szerves része lehetne egy olyan egység, ahol a magyar királyság történetét mutatnák be, többek között annak jelvényein keresztül.

A korona és a koronázási jelvények is itt kaphatnának helyet – amint ennek híre már januárban is fölröppent, de akkor cáfolták.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik