Belföld

Megerősítette az OTP besorolását a Moody’s

Megerősítette az OTP Bank és a bolgár DSK Bank besorolásait és ezek stabil kilátását a Moody"s Investors Service nemzetközi hitelminősítő, miután a bolgár kormány a magyar bankot választotta a DSK eladására kiírt pályázat győztesének.

A Moody’s londoni közleménye szerint a cég fenntartja az OTP A2, illetve P-1 szintű hosszú és rövidtávú betéti besorolását, és megerősíti a C plusz pénzügyierő-osztályzatot is.

A hitelminősítő ugyanígy megerősítette a DSK Bank B2/NP/D osztályzati sorát. A Moody’s az indoklásban megjegyezte, hogy az OTP által 311 millió euróért megvásárolt bank a második legnagyobb bolgár pénzintézet, 300 helyi fiókkal és – a 8 milliós országban – mintegy 4 millió ügyfélszámlával. A hitelminősítő szerint a DSK megvásárlása igen jelentős tranzakció, összehasonlítva a szlovák Investicna a Rozvojova Banka (IRB) 2001 végén lebonyolított megvételével, amely alig 16 millió eurójába került a magyar banknak.

A Moody’s szerint kérdéses, hogy az OTP gyorsan végre tudja-e hajtani a DSK-nál szükséges költségcsökkentést, valamint a bolgár bank információs és elosztási hálózatának racionalizálását, mivel a magyar bank maga is meglehetősen lassúnak bizonyult a költségcsökkentésben és a technológiai beruházásokban. Ezzel együtt is azonban várható, hogy a DSK idővel jelentős mértékben hozzájárul az OTP jövedelmezőségének javításához – áll a hitelminősítő londoni jelentésében.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik