Belföld

A leggyakrabban gyorshajtásért kapnak büntetőpontot az autósok

A Belügyminisztérium (BM) statisztikája szerint a közúti közlekedési pontrendszer működésének 27 hónapjában mintegy 390 ezer pontot osztottak szét 355 ezer autós között, leggyakrabban gyorshajtásért.

A 2001. január 1-jén életbe lépett törvény értelmében az egyes közlekedési szabálysértések, bűncselekmények elkövetői a törvényben meghatározott büntetőpontokat kapnak. A BM Központi Adatnyilvántartó és Választási Hivatalának statisztikája szerint március 31-ig a megszerzett legmagasabb pontszám 16 volt, ilyen eredménye egyetlen autósnak van.

Az érintett járművezetők mintegy 83 százaléka 1 pontot, csaknem 13 százaléka 2 pontot kaptak, 369-en 6-nál több pontot szereztek szabálytalanságukkal. Az esetek kétharmadában sebességtúllépésért, egyötödében az elsőbbségadás és előzés szabályainak megsértéséért, 4 százalékban a bekanyarodási szabályok be nem tartásáért kaptak büntetőpontot az autósok.

A BM az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen nemrég szakértők bevonásával tárgyalta a közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény tapasztalatait. Ezek alapján nem tartották indokoltnak a pontrendszer megszüntetését. Viszont úgy foglaltak állást, hogy az úthálózat és a járműpark állapotát figyelembe vevő, a közlekedésbiztonsági célokat jobban szolgáló pontrendszer jelentősen javíthatja a közlekedési fegyelmet.

Ajánlott videó