Belföld

Kismamák, kispapák, kisbabák! – a jövő héten indul a Szülés hete

A Születés hete címmel május 19. és 24. között országos ismeretterjesztő és művészeti rendezvénysorozat várja az érdeklődőket, a programok középpontjában a szülés, születés áll függetlenül attól, hogy otthon vagy kórházban történik.

A szervezők csütörtöki budapesti tájékoztatóján elhangzott: a rendezvények célja, hogy a szakemberek és szülők által felhalmozott tapasztalatokkal elősegítsék a szülés, születés minőségének javítását.

Emellett népszerűsítik azt az elmúlt két évtizedben végbement szemléletbeli változást, amelynek eredményeként a háborítatlan – az anya elképzelésének, akaratának megfelelő – szülés egyre nagyobb teret nyert Magyarországon.

Geréb Ágnes, az Alternatal Alapítvány szakmai vezetője a programok közül kiemelte a május 21-én a Mindenütt jó, de legjobb biztonságban címmel a fővárosi Széchényi Könyvtárban rendezendő beszélgetést. A rendezvénysorozat keretében május 22. és 24. között rendhagyó nemzetközi bábakonferenciát tartanak Budapesten.

A tanácskozáson számos külföldi előadó is részt vesz, akik az ország több mint tíz városában tartanak előadásokat. Május 24-én a budapesti Millenáris Parkban fesztivált rendeznek, amelynek keretében tartják meg az otthon született gyerekek negyedik országos találkozóját mintegy ezer résztvevővel. A hetet jótékonysági est zárja, amelynek bevételeit az első szabad születésház felépítésére fordítják. A konferenciák, előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett több mint száz egyéb program, például fotókiállítás, színházi előadások várják az érdeklődőket.

A Születés hetéhez kapcsolódó Vajúdó filmhéten két fővárosi moziban a háborítatlan szülés témáját feldolgozó alkotásokat mutatnak be. A szervezők hangsúlyozták: nem az otthon szülést kívánják propagálni. Véleményük szerint bármilyen módon, bárhol zajlik a szülés, az a lényeges, hogy a lehető legjobb együttműködési formát találják meg az érintettek között; a palettán az otthoni és kórházi szülésnek egyaránt helye van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik