Belföld

Indul a műszaki egyetemen a harmadik csoportos programozó verseny

Harmadik alkalommal rendezik meg szombaton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a 24 órás programozói versenyt informatikus egyetemi hallgatóknak és a végzetteknek.

A Magyar Villamosmérnök-hallgatók Egyesülete és a Schönherz kollégium számítástechnikai köre által szervezett verseny háromtagú csapatok között zajlik. A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint a számos részfeladat egy probléma köré épül, amelynek megoldása széles körű informatikai ismereteket igényel.

Az alapszintű ismeretek készségszintű használata mellett fontos, hogy a versenyzők képesek legyenek a verseny ideje alatt a rendelkezésükre bocsátott írott anyagok önálló feldolgozásával új ismeretek elsajátítására is.

A csapatok a verseny ideje alatt tetszőleges eszközöket és segédanyagokat használhatnak, amennyiben azokat a verseny színhelyére szállították a feladat kihirdetése előtt, ezt követően azonban külső segítség – mint az internet vagy a mobiltelefon – nem vehető igénybe. A kifejlesztett programokat tetszőleges operációs rendszerben és programozási környezetben lehet megalkotni, de PC-kompatibilis gépen is futniuk kell.

A felhívást több európai és tengerentúli egyetemre, valamint nemzetközi szoftverfejlesztő cégekhez is eljuttatták a szervezők, a verseny hivatalos nyelve az angol lesz. Az első 24 órás programozó versenyre 2000-ben 33 nevezés érkezett, akkor egy autonóm focicsapat létrehozása köré épült a feladat: egymással kommunikáló játékosok létrehozása mellett webalapú bajnokság-menedzselőt, a játékot vizuálisan megjelenítő monitorprogramot és a szabályok betartását felügyelő szervert is kellett készíteniük a csapatoknak.

A tavalyi második versenyre 63 csapat jelentkezett, a bekerült 40 egységnek LEGO robotokat kellett terveznie, építenie, programoznia és tesztelnie; a robotoknak képesnek kellett lenniük labirintus autonóm feltérképezése vagy akár táncra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik