Belföld

Az éves terv felénél az államháztartás négyhavi hiánya

Az év első négy hónapjában az éves előirányzat fele az államháztartás hiánya. A Pénzügyminisztérium a következő hónapok gyorsuló ütemű befizetéseiben bízik.

Az államháztartás első négy havi viszonylag magas, 400 milliárd forintos hiánya ellenére tartható az idei GDP-arányos 4,5-4,6 százalékos deficit – mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten. Az első négyhavi deficit 400,4 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 48,1 százalékát teszi ki.


A központi költségvetés idén az első négy hónapban 275,6 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben a 2002. első négyhavi 240,2 milliárd forinttal. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege idén az első négy hónapban 22,8 milliárd forint többletet hozott, tavaly április végéig ez a többlet 7,6 milliárd forint volt.

Ezzel szemben a társadalombiztosítási alapok egyenlege a múlt év első négyhavi 83,7 milliárd forint deficithez képest ez év első négy hónapjában 147,6 milliárd forint deficitet mutatott.

A múlt év első négy hónapjában így az államháztartási hiány 316,3 milliárd forint volt, ami hozzávetőleg 84 milliárd forinttal kisebb az idei első négyhavi deficitnél. Január elejétől április végéig idén az államháztartás bevétele 2407,6 milliárd forint volt, az éves előirányzat 32,2 százaléka, míg az államháztartási kiadások 2808 milliárd forintra rúgtak, ami az államháztartás éves jóváhagyott kiadásainak 33,8 százaléka.


Az evásokban bíznak

A tárca arra számít, hogy a következő hónapokban jelentős bevételek érkeznek a költségvetésbe, különösen a forgalmi adóból illetve a személyi jövedelemadóból. Az optimizmusra az is okot adhat, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóból az év első harmadában 8,5 milliárd forint bevétel érkezett, amit éves szinten 16 milliárd forintra terveztek. A PM most már arra számít, hogy 20-25 milliárd forint bevétel is lehet 2003-ban ebből az adóból.

Május elseje rontja az adatot

A hiány kialakulásában jelentős tényező volt az, hogy a május 1-jei négynapos munkaszüneti időszak előtt az intézmények és a vállalatok előre hozták a bérkifizetéseket. Ez a központi költségvetési szervek kiadásait is megemelte, így az első négyhavi egyenleg mintegy 25 milliárd forinttal lett rosszabb a szokásos mértéktől.

Szjaból idén kevesebbet, áfából többet fizettünk

Idén áprilisban személyi jövedelemadóból 44,8 milliárd forintot fizetett be a lakosság, szemben a 2002. áprilisi 59,33 milliárd forinttal. Ez év áprilisában vám- és importbefizetésekként a gazdálkodó szervezetek 10,84 milliárd forintot juttattak a központi büdzsébe, szemben a tavaly áprilisi 7,99 milliárd forinttal.

Társasági adóként a gazdálkodó szervezetek idén a negyedik hónapban 26,1 milliárd forintot fizettek be, szemben a tavaly áprilisi 19,97 milliárd forinttal.

Általános forgalmi adóból ez év negyedik havában 168,8 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe, szemben a tavaly áprilisi 127,46 milliárd forinttal.

Így az idei első négy hónapban általános forgalmi adóból 557,49 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe, szemben a tavaly első négyhavi 441,76 milliárd forinttal. Társasági adóként idén április végéig 87,3 milliárd forintot fizettek be a gazdasági társaságok, gazdálkodó szervezetek, tavaly az első négy hónapban 77,37 milliárd forint érkezett a költségvetésbe ilyen címen.

Az elmúlt év első négyhavi 292,4 milliárd forintos szja befizetéséhez képest idén április végéig csupán 273,07 milliárd forintot fizetett be személyi jövedelemadóként a lakosság.


Az elmúlt év első négyhavi 52,89 milliárd forintos vám- és import befizetéséhez hasonlóan ez évben az első négy hónapban 53 milliárd forint vámot és importhoz kapcsolódó befizetést teljesítettek a gazdálkodók.


Közel megduplázódott a lakástámogatásra fordított összeg


A kiadások terén az idei első négy hónapban a lakástámogatások összege 36,32 milliárd forintot tett ki, ami jóval meghaladja a tavalyi első négyhavi 19,2 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik