Belföld

Áder-Orbán ellentét a Fideszben

Komoly ellentét alakult ki Áder János és Orbán Viktor között a Fidesz átalakítása miatt, értesült a Népszava.

A párt technikai okokra hivatkozva lemondta a tegnapi elnökségi ülés utánra tervezett sajtótájékoztatót is, amelyen Pokorni Zoltán és Schmitt Pál, a Fidesz két leendő alelnöke, a megújulás eddigi képviselői vettek volna részt.

A Népszava úgy tudja, hogy hivatalos elnökségi ülést nem is tartottak tegnap, csak a leendő ötfős ügyvezető elnökség tanácskozott, a felsoroltakon kívül Kövér Lászlóval kiegészülve.

Mint arról korábban hírt adott a lap, Áder, a Fidesz jelenlegi ügyvezető alelnöke és frakcióvezetője ellenzi az Orbán által szorgalmazott megújulási politikát, különösen a leendő pártelnök (Orbán) pozícióinak megerősítését és az alapszabály módosítását.

A szerdai Áder-Orbán összeütközés a Magyar Nemzet keddi cikke miatt alakult ki annak kapcsán, hogy Habony Árpád vezetésével új kommunikációs és PR-tanácsadó stáb dolgozik a Fidesznél és arról is, hogy a korábbi stáb, Wermer András jól ismert Happy End Kft.-je már nem dolgozik a pártnak.

A cikk azonban megemlíti azt is, hogy Gyarmati László – Áder korábbi kabinetfőnöke és szövegírója -, aki közismerten Wermer bizalmi embere, jelenleg is a Fidesz munkatársa. Szó esik a cikkben arról is, hogy Wermert és cégét tették felelőssé az elvesztett választásokért. Úgy tudjuk, Áder “magára vette” a cikk állításait, és a párton belülről származó, saját személye elleni politikai támadásként értékelte, így ez okozta Orbánnal való vitáját.

Mint ismert, Áder a szombati tisztújító Fidesz-kongresszus után, mint a párt frakcióvezetője vesz majd részt az új elnökség munkájában. A frakció irányítására tavaly nyáron egyéves mandátumot kapott, amely július közepén lejár és elképzelhető, hogy nem választják újra a képviselőcsoport élére.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik