Belföld

Százezrek sztrájkoltak Franciaországban

Százezrek követték kedden egész Franciaországban a szakszervezetek sztrájkfelhívását, tiltakozásul a Raffarin-kormány nyugdíjreform-tervezete ellen - írja a Magyar Hírlap. Noha a készülő törvény csak a közszolgálatra terjedne ki, a keddi mozgalomhoz nagy számban csatlakoztak a magánszektorból is.

Kedden délelőtt, amikor Párizsban a tüntetők menete háromnegyed tizenkettőkor elindult a Place de la République-ről, a szakszervezetek szerint máris negyedmillióan gyülekeztek. A rendőrség természetesen csak néhány tízezerre becsülte a tüntetők számát.

Marseille-ben a felvonulók 200 000-en árasztották el a kijelölt útvonalat, Toulouse-ban 60 000-en, Lille-ben 20 000-en, Lyonban ugyancsak annyian. Összességében szintén több száz ezerre teszik Nizza, Grenoble, Bordeaux, Avignon és a többi nagyváros tiltakozóit. Noha az ilyen mozgalmak rendszerint nem érintik a sajtót, az utcákról ezúttal hiányoztak az újságok, mert a nyomdászok szolidaritást vállaltak a tiltakozókkal. Általában az a vélemény, hogy az idei május 13-a méreteiben és jelentőségében lényegesen túltesz az 1995-ös hasonló megmozduláson, amelyet eddig az utóbbi évtizedek legnagyobb szakszervezeti sikerének tartottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!