Belföld

Romániában csak ortodoxok lehetnek katonai és rendőri vezetők?

A különböző román fegyveres testületek vezető posztjaira csak olyan tisztek kerülhetnek, akik ortodox vallásúak – írta a Cotidianul című bukaresti napilap.

A lap szerint az állam hallgatólagosan felekezeti alapon diszkriminál. Ezt nehéz bizonyítani, de tény az, hogy a fegyveres testületeknél a tisztek személyi kartonján feltüntetik a felekezeti hovatartozást, s a hadseregnél, a rendőrségnél, a csendőrségnél, illetve a Román Hírszerző Szolgálatnál vezető beosztásba csak az kerül, akinél ebbe a rubrikában az ortodox egyház áll.

Petru Mihuţ, a csendőrség vezérkari főnöke úgy nyilatkozott a lapnak, hogy nem tudja pontosan, mit mutatnak a statisztikák az országban, de a csendőrség központi vezetésében csak ortodox vallású tisztek szolgálnak.

Nelu Pop, a rendőrség országos parancsnokságának egyik vezetője azzal válaszolt a Cotidianul kérdésére, hogy „feltehetően a nem ortodox vallású tisztek nem pályáznak vezető beosztásra”.

A többségében magyar nemzetiségűek lakta Hargita és Kovászna megyében sokkal több katolikus és református él, mint ortodox, ennek ellenére a rendőrség, a csendőrség és a hadsereg itteni alakulatainak vezetésében csak ortodox vallású tiszteket lehet találni – hangsúlyozta a lap.

Frunda György, az RMDSZ szenátora a Cotidianulnak adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben a két romániai megyében nemcsak felekezeti, de etnikai alapon is diszkrimináció tapasztalható: hiába szerepel az RMDSZ és a kormányzó Szociáldemokrata Párt parlamenti együttműködési megállapodásában az, hogy a fegyveres testületek vezetői tisztségeibe is kerülnek magyar nemzetiségűek, mindeddig ez nem valósult meg.

A diszkrimináció elleni országos bizottság illetékese azt hangsúlyozta a lapnak, hogy mindenképpen kérdéseket vet fel, miért csak ortodox vallású tisztek kerülnek vezető beosztásba, de addig, amíg nem bizonyítható, senkit nem lehet diszkriminációval vádolni.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik