Belföld

Necces lehet a szlovákiai uniós népszavazás

Szlovákiában szerdán délután 14.00 órakor megkezdődött a pénteken és szombaton esedékes EU-csatlakozási népszavazást megelőző 48 órás kampánycsend.

Mindaddig, amíg az urnákat le nem pecsételik, tilos az agitáció. Az ország politikai vezetői azonban – a megoszló jogi szakvélemények egyik táborának álláspontjára alapozva – kedden abban állapodtak meg, hogy nem sérti a kampánycsendet, ha az embereket a továbbiakban is minél nagyobb részvételre fogják buzdítani. Törvényellenes azonban, ha valaki arról próbálja győzködni a választókat, hogy igent, vagy nemet mondjanak a népszavazáson megválaszolandó kérdésre: “Akarja-e Ön, hogy a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagországa legyen?”

A választóhelyiségek pénteken 14.00 órától 22.00 óráig lesznek nyitva, szombaton reggel pedig 7.00 órától 14.00 óráig lehet majd szavazni. Az első részeredmények szombaton este már ismertté válhatnak. Az országban meglehetősen nagy aggodalommal néznek a referendum elébe, mert az csak akkor lesz érvényes, ha a jogosultak ötven százaléka, plusz egy fő leadja szavazatát. A referendumnak nincs ügydöntő ereje, de fontos politikai üzenete van az unió felé. Szlovákiában eddig ötször volt népszavazás, de kellő részvétel híján egyszer sem volt érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik