Belföld

Még sohasem volt nyereséges az UPC, és most sem lesz az

A United Pan-European Communications NV (UPC) Európa legnagyobb kábeltévé társasága az idei évben nem vár tiszta nyereséget, és szerdai bejelentése szerint eddigi 12 százalékos forgalmi növekedési célját sem fogja elérni.

A UPC első negyedéves adózás előtti nyeresége 57 millió euró, a tavalyi negyedik negyedéves 396 millió eurós veszteség után. A tiszta nyereség 46 millió euró, amelyet elsősorban a 133 millió eurós árfolyamnyereségre vezetnek vissza. A UPC csődvédelem alatt áll az Egyesült Államokban és Hollandiában, de kikerülhet a csődvédelemből, mivel tavaly a felére csökkentette nettó veszteségét, és a működési eredménye várhatóan az idén is tovább javul.

A tavalyi nettó veszteség 2,24 milliárd euró lett az előző évi 4,4 milliárd után. A tavalyi eredményt hárommilliárd euró leírás terhelte meg, elsősorban a vagyonértékelések csökkentése miatt. Az elmúlt évben a folytatódó tevékenységeinek bevétele 1,366 milliárd euró volt, 15 százalékkal több, mint 2001-ben. Az EBITDA 284 millió euró lett, a 2001-es 162 millió eurós hiány után.

A UPC a megalakulása óta még egyszer sem termelt tiszta nyereséget. Az idén 525 millió euró pénzforgalmi többletre (EBITDA) számít, ezt most is megerősítették. Az idén és az elkövetkező két évben a szolgáltatás színvonalával kapcsolatban folyó bírósági eljárás évi 25 millió euróval terhelheti meg a UPC pénzforgalmi többletét, ha a cég kénytelen vállalni a perben szereplő, minimális programszolgáltatásra vonatkozó garanciát.

Az összesen 10,4 milliárd eurós adóssághalmaz nagy részétől a társaság részvényre váltás útján kíván megszabadulni. A UPC pénzügyi helyzetének rendezését célzó átszervezési folyamat és az újratőkésítés azonban halasztást szenved az egyik kisebb hitelező bírósági keresete miatt.

A UPC az amerikai médiamogul John Malone tulajdonában lévő Liberty Media közvetett ellenőrzése alatt áll a UnitedGlobalCom közbeiktatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik