Belföld

A Legfelsőbb Bíróság elmarasztalta az Elműt

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdai ítéletében egymillió forintra bírságolta a Budapesti Elektromos Művek Rt.-t. Az LB ezzel részben megváltoztatta a Fővárosi Bíróság ítéletét. Az elsőfokú ítéletben az FB a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt.-t gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt elmarasztalta, de eltekintett annak a 2 millió forintos bírságnak a kifizetésétől, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rótt ki az áramszolgáltató cégre.

A per előzménye, hogy az Elműt a 2000-ben bevezetett új rendszerű mérőóra-leolvasási és számlázási rendszer miatti gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 2 millió forintra bírságolta a GVH.

A GVH Versenytanácsa elsősorban az Elmű ajánlatának közlési módját kifogásolta. Vagyis azt, ahogyan az rt. az érintett fogyasztók döntését befolyásolta annak érdekében, hogy azok az új rendszert válasszák. Az új rendszer lényege, hogy az Elmű évente olvassa le a mérőórákat a korábbi havi helyett.

A fogyasztóknak kiküldött tájékoztatójában az Elmű a régi rendszerhez ragaszkodókat arra késztette, hogy saját költségükön maguk közöljék, ha az új rendszert nem kívánták alkalmazni, illetve a saját költségükre közöljék a havi óraállást.

Az Elmű Rt. számlázási rendszere hagyományosan az általa végzett leolvasáson alapult úgy, hogy az érintett lakossági fogyasztók a számla ellenértékét ugyancsak havi rendszerességgel fizethették. E rendszer megváltoztatása jogszabály által ugyan megengedett, amennyiben a fogyasztó és a szolgáltató erről kölcsönösen megállapodik.

Az új rendszer, amely Európa-szerte elterjedt – és az rt. magyarországi versenytársai már korábban át is tértek erre – azon alapul, hogy a fogyasztó egyetértése esetén nem havi leolvasás után rendezi számláját, hanem az rt. az utolsó egy évi fogyasztást átlagolja, és ezt a havi összeget kell a fogyasztónak újabb egy éven keresztül fizetnie. A régi rendszernél maradás magában foglalta azt a fogyasztói kötelezettséget, hogy havonta meghatározott időn belül gondoskodjon az aktuális óraállás közléséről, amely ugyancsak saját óraleolvasáson alapul.

A GVH Versenytanácsának 2000. október 3-i határozata rámutat, hogy az rt. magatartásának hibáit időközben maga is felismerte, és utóbb saját költségén mintegy 600 ezer válaszborítékot küldött ki, továbbá a régi rendszert választók számára ingyenes telefonszámot biztosított a havi óraállás közlésére. Ezen túlmenően bizonyos fogyasztói rászorultság esetén egyéni megbeszélés szerint vállalta a helyszíni óraleolvasást.

A versenytanács mindezen körülményekre tekintettel csak jelképes összegű, 2 millió forintos bírságot szabott ki az Elműre, értékelve az új rendszer indokoltságát, ésszerűségét, valamint a cég időközben tapasztalható magatartását. Ez ellen az Elmű a Fővárosi Bíróságnál fellebbezett, amely 2001. július 5-i ítéletében ugyan elismerte, hogy az Elmű visszaélt gazdasági erőfölényével, ám annyiban megváltoztatta a GVH döntését, hogy mellőzte a 2 millió forintos bírságot.

Az FB ítélete ellen a GVH az LB-hez fordult fellebbezéssel, amihez később az Elmű is csatlakozott. Az LB szerdai döntésében az Elmű csatlakozó fellebbezését teljes mértékben elutasította, míg a GVH fellebbezését részben elfogadta és a GVH eredeti 2 millió forintos bírságát 1 millióra mérsékelte.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.