Belföld

Lakáshitel: maradhat a kamat

A kabinet elveti a pénzügyi tárca drasztikus lakástámogatás-csökkentési tervét, de lesznek szigorítások. Luxusvillához például nem jár majd állami segítség - számol be a Népszabadság.

Az önálló otthon megteremtéséhez a jövőben hitelt felvevők számára sem változnak lényegesen a pénzügyi feltételek. Változatlan marad a lakáshitel futamideje és az adós kamatterhe is – közölte tegnap délelőtt Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A gyorsan – még az ügyben döntő kormányülés előtt – kiadott nyilatkozat megerősítette azt is, hogy a változtatások nem lesznek visszamenőleges hatályúak, vagyis, aki már a módosítások előtt rendelkezik hitelszerződéssel, a régi szabályok szerint jogosult a támogatásra is. A szóvivő ugyanakkor utalt arra, hogy a kabinet fel kíván lépni a visszaélések ellen.

A tájékoztatás szerint csupán néhány elem szorul módosításra, hogy „a kedvezmények azoknak segítsenek, akiknek erre a legnagyobb szükségük van”. Ezenkívül az infláció csökkenése lehetővé teszi a bankoknak nyújtott kamattámogatás mérséklését. Ez körülbelül annyit tesz, hogy a pénzügyi tárca leginkább húsba vágó megszorító javaslatai nem jöhetnek szóba: nem csökken majd a hitel futamideje, és nem törlik el a hatszázalékos kamatplafont.

Ugyanakkor több szigorításra sor kerül: a támogatással vásárolt (felújított) ingatlannak meg kell majd felelnie a méltányolható lakásigénynek – vagyis luxusvillához nem jár állami segítség. Valószínűleg 30-ról 15 millió forintra csökken a legnagyobb felvehető hitelösszeg. Nem lesz kombinálható a kiemelten támogatott (új lakásra, de maximum tízmillió forintig felvehető) és a csupán jelzálogalapú hitel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik