Belföld

Javult az ingatlanpiaci konjunktúraindex

A fővárosi ingatlanpiaci konjunktúraindex értéke -21,8 pont volt az első negyedévben, ami 6 pontos javulás az előző negyedévhez képest.

Minderről Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója beszélt a Wallis Ingatlan Rt. közreműködésével készített felmérést ismertetve. Hozzátette: az index minden ingatlanpiaci szegmensben javulást mutat az előző negyedévhez képest. A felmérés szerint a következő tíz hónapban az infláció feletti ütemben növekednek az építési telkek, az új ingatlanok eladási árai. Inflációközeli mértékben alakulnak a raktárak, az üzemcsarnokok, az üzlethelyiségek és az irodák eladási árai. 


A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy továbbra is jelentős túlkínálat jellemzi az irodapiacot. Akar László szólt arról, hogy a lakáspiacon enyhe javulás tapasztalható és befektetési szempontból felértékelődött a lakáspiac, növekedés tapasztalható a lakásvásárlási szándék tekintetében is. A belvárosi területek, sétálóutcák lakáspiaci szempontból egyre inkább felértékelődnek. Az ingatlanforgalmazók és ingatlanfejlesztők többsége – a felmérés szerint – nem tartja valószínűnek, hogy rövid távon gyors áremelkedés lenne a lakáspiacon.


Az üzlethelyiségek területén a fővárosban enyhe túlkínálat mutatkozik. Továbbra is azok az üzletek válnak sikeressé, amelyek frekventált helyen, forgalmi csomópontokban, illetve bevásárló utcákban vannak. Báthory Balázs, a Wallis Ingatlan Rt. vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy nem könnyű mostanában irodát kiadni és egyre inkább fontos szempont az irodák bérlőinek a jó közlekedési lehetőség. A raktárpiacon is számít a megközelíthetőség, illetve a belső tér megfelelő kialakítása. A vezérigazgató-helyettes szerint a raktár és üzlethelyiség piaca bővülni fog, mert a kereskedelem fejlődése várható.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik