Belföld

Hónapról hónapra csökkennek a jegybanki tartalékok

A jegybanki tartalékok az idén hónapról hónapra 500 millió euró körüli mértékben csökkentek, március végén értékük 12,5 milliárd eurót tett ki, szemben az egy hónappal korábbi 13 milliárd euróval - hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

Az elmúlt év második felében a jegybanki tartalékok átlagos havi értéke 10 milliárd euró körül alakult. A januári forint elleni spekuláció idején becslések szerint 4-5 milliárd euró spekulatív tőke áramlott az országba, és ennek nyomán az MNB devizatartalékai januárban egy hónap leforgása alatt 4,266 milliárd euróval, 14,2 milliárd euróra nőttek.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke március elején jelezte, hogy becslések szerint a beáramlott forró pénz kétharmada a monetáris politikai intézkedések hatására távozott, de mintegy 1,5 milliárd euró változatlanul az országban van.

A február végi, 13 milliárd eurót kitevő jegybanki tartalék már magában foglalja azt az 1 milliárd eurót is, amely az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) januári nemzetközi kötvénykibocsátásából folyt be. Tavaly márciusban a jegybanki tartalékok értéke 11 milliárd eurót tett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik