Belföld

Háborús bűnök miatt beperelték Franks amerikai tábornokot

Egy belga bíróságon háborús bűnök vádjával per indult Tommy Franks amerikai tábornok, az Irak elleni invázió főparancsnoka ellen. A BBC szerint a belga kormány bírálja az eljárást, hiszen Franks a NATO-tagállamok egyikének hadvezére, márpedig a NATO székhelye éppen Brüsszel, Belgium fővárosa.

A belga külügyminiszter, Louis Michel törvénysértésnek nevezte a perindítványt, hozzátéve: Brüsszelnek nincs szándékában megítélni az Egyesült Államokat.

Korábban az amerikai vezérkari főnök, Richard Myers úgy nyilatkozott, hogy a helyzetet “igen komolyan” vizsgálja Washington. Felvetődött az is, hogy amerikai tisztségviselők nem fognak részt venni a NATO főhadiszállásán tartott, vagyis a brüsszeli tanácskozásokon.

A felperesek – többségében irakiak – egy belga univerzális kompetenciájú törvény alapján indítottak eljárást Franks tábornok ellen. Az univerzális kompetencia alapján bárhol – akár más országokban – történő cselekmények alapján is eljárás indulhat Belgiumban.

Egy az ügyet ismerő jogász, Jan Fermon úgy nyilatkozott, hogy az amerikai fürtösbombák áldozatai, illetve hozzátartozóik állnak a perindítvány hátterében. Ugyanakkor a BBC szerint a felperesek aligha számíthatnak győzelemre a perben. Washington máris jelezte, hogy Belgium nemzetközi központ jellege veszélybe kerülhet, ha nem módosítják a szóban forgó törvényt.

A mostani per tesztje lehet azoknak a törvénymódosításoknak, amelyeket nemrégiben fogadott el a belga parlament, s amelyek azután következtek be, hogy Aiel Sharon izraeli miniszterelnök és a korábbi amerikai elnök, George Bush (az idősebbik) ellen is perek indultak Belgiumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik