Belföld

Eltűnt a kazettaügy kirobbantója

Felfüggesztette az ügynevezett kazettaügy miatt indult büntetőpert a Fővárosi Bíróság (FB), mert a szerdai tárgyaláson nem jelent meg Deésy Géza vádlott.

Az ügyet Deésy Géza robbantotta ki 2001 januárjában azzal, hogy a Népszava című napilapnak nyilatkozott, illetve ott nyilvánosságra hozta titokban készített hangfelvételeit. A vád szerint Benczéné Tóth Judit ügyvéd tettesként, három vádlott társa, köztük Deésy Géza bűnsegédként követte el a befolyással üzérkedés bűncselekményét. Az ügyészség szerint Deésy Géza 2000-ben támogatást akart szerezni a Torgyán József vezette Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól egy agropark létrehozásához.

Ezzel kapcsolatban Deésy Géza megbeszélést folytatott Benczéné Tóth Judittal arról, hogy az ügyvédnő hárommillió forintot küld Torgyán Attilával apjának, a miniszternek azért, hogy megszerezze támogatását. A megbeszélésről Deésy Géza titokban hangfelvételt készített, amit aztán nyilvánosságra hozott. Deésy Géza egyébként akkoriban Torgyán József kisgazdapártjának vállalkozói tagozatában vállalt tisztséget.

A büntetőeljárás gyanúsítottja volt Torgyán Attila is, ám ellene még nyomozati szakban megszüntették az eljárást, mert nem volt elegendő bizonyíték. A vádirat szerint a hárommillió forint sorsa a hatóságok előtt ismeretlen. Az ez év januárjában megkezdődött elsőfokú büntetőperben a Fővárosi Bíróságon Benczéné Tóth Judit tagadta bűnösségét, Deésy Géza pedig nem tett vallomást.

Nyomozati szakban viszont úgy nyilatkozott: a hangfelvétellel azt akarta demonstrálni, hogy az akkori FVM-től csak vesztegetéssel lehetett támogatást szerezni. Miután a szerdai tárgyaláson Deésy Géza nem jelent meg, a bíróság a vádlott előkerüléséig felfüggesztette a büntetőpert.

Deésy Gézát egyébként a Stadler-ügyben jogerősen három év szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság bűnsegédként elkövetett csalás miatt. Az MTI úgy tudja, Deésy Gézának április 2-án kellett volna bevonulnia a büntetés-végrehajtási intézetbe, hogy megkezdje szabadságvesztés büntetésének letöltését, de ez nem történt meg. Ez esetben pedig felmerülhet az elfogatóparancs kibocsátása is Deésy Géza ellen.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.