Belföld

Eltűnt a kazettaügy kirobbantója

Felfüggesztette az ügynevezett kazettaügy miatt indult büntetőpert a Fővárosi Bíróság (FB), mert a szerdai tárgyaláson nem jelent meg Deésy Géza vádlott.

Az ügyet Deésy Géza robbantotta ki 2001 januárjában azzal, hogy a Népszava című napilapnak nyilatkozott, illetve ott nyilvánosságra hozta titokban készített hangfelvételeit. A vád szerint Benczéné Tóth Judit ügyvéd tettesként, három vádlott társa, köztük Deésy Géza bűnsegédként követte el a befolyással üzérkedés bűncselekményét. Az ügyészség szerint Deésy Géza 2000-ben támogatást akart szerezni a Torgyán József vezette Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól egy agropark létrehozásához.

Ezzel kapcsolatban Deésy Géza megbeszélést folytatott Benczéné Tóth Judittal arról, hogy az ügyvédnő hárommillió forintot küld Torgyán Attilával apjának, a miniszternek azért, hogy megszerezze támogatását. A megbeszélésről Deésy Géza titokban hangfelvételt készített, amit aztán nyilvánosságra hozott. Deésy Géza egyébként akkoriban Torgyán József kisgazdapártjának vállalkozói tagozatában vállalt tisztséget.

A büntetőeljárás gyanúsítottja volt Torgyán Attila is, ám ellene még nyomozati szakban megszüntették az eljárást, mert nem volt elegendő bizonyíték. A vádirat szerint a hárommillió forint sorsa a hatóságok előtt ismeretlen. Az ez év januárjában megkezdődött elsőfokú büntetőperben a Fővárosi Bíróságon Benczéné Tóth Judit tagadta bűnösségét, Deésy Géza pedig nem tett vallomást.

Nyomozati szakban viszont úgy nyilatkozott: a hangfelvétellel azt akarta demonstrálni, hogy az akkori FVM-től csak vesztegetéssel lehetett támogatást szerezni. Miután a szerdai tárgyaláson Deésy Géza nem jelent meg, a bíróság a vádlott előkerüléséig felfüggesztette a büntetőpert.

Deésy Gézát egyébként a Stadler-ügyben jogerősen három év szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság bűnsegédként elkövetett csalás miatt. Az MTI úgy tudja, Deésy Gézának április 2-án kellett volna bevonulnia a büntetés-végrehajtási intézetbe, hogy megkezdje szabadságvesztés büntetésének letöltését, de ez nem történt meg. Ez esetben pedig felmerülhet az elfogatóparancs kibocsátása is Deésy Géza ellen.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.