Belföld

Átszervezik a fegyverszállítási botrányba keveredett bolgár céget

A bolgár védelmi miniszter a novinite.com internetes hírügynökség jelentése szerint bejelentette, hogy átalakítja a Terem nevű védelmi cég menedzsmentjét. Az átalakításra azután kerül sor, hogy a tilalmak ellenére a vállalat exportot bonyolított le Szíriával. Az esetre még tavaly derült fény, és már akkor is történtek szemlélyi változások a cégnél.

Kedden viszont Nikolaj Szvinarov védelmi miniszter bejelentette, hogy menesztette Peter Kazandzsiev ügyvezető igazgatót a gyenge menedzsment és a még mindig meg nem oldott szociális feszültségek miatt, amely az állami tulajdonban lévő cégnél merültek fel. Kazandzsiev azután vette át a vállalat irányítását, hogy elődjét, Vlado Vladovot elbocsátották a fegyverszállítási botrány miatt.

Az igazgatótanács elnökét, Dimitar Ivanovot szintén leváltják. Az ő utódja Todor Tagarev lesz. A Terem körüli botrányok elsősorban az Egyesült Államok és a többi NATO-tagállam érdeklődését váltotta ki, s a novinite.com szerint Szvinarovban megingott Washington bizalma.

Az USA szerint a fegyverszállítási botrány felelőseit a legmagasabb szófiai politikai körökben kell keresni, s az ügyben az amerikai külügymnisztérium vizsgálóbizottságot is kiküldött Bulgáriába. Ennek nyomán nemcsak a Terem vezetőségét bocsátották el, hanem két bolgár védelmi miniszter-helyettes is lemondott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik