Belföld

Észak-Korea felrúgta az atomfegyver megállapodást

Észak-Korea ismét az Egyesült Államok politikáját okolta a félszigeten kialakult nukleáris válságért, s a KCNA hivatalos phenjani hírügynökség kommentárjában újólag a védelem megszilárdítását helyezte kilátásba, hogy "egyetlen csapással" megsemmisítsék az agresszorokat.

Az észak-koreai hírszolgálati iroda hosszas jelentésében Washington tette felelőssé a kialakult helyzetért, így azért is, hogy Phenjan hétfőn semmisnek nyilvánította azt a Dél-Koreával 1992-ben kötött megállapodást, amely a Koreai-félsziget atomfegyver mentességéről rendelkezik.

Észak-Korea azzal indokolta a kétoldalú egyezmény felmondását – ez a szerződés volt az utolsó törvényes akadálya annak, hogy Phenjan atomfegyvereket állítson hadrendbe -, hogy az Egyesült Államok “sötét és ellenséges” politikát folytat Észak-Koreával szemben. A bejelentés épp akkor hangzott el, amikor Ro Mu Hjon dél-koreai államfő az Egyesült Államokba látogatott, hogy George Bush amerikai elnökkel tárgyaljon, elsősorban az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos problémákról.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik