Belföld

Rádiós internet: a szabályozás nem korlátoz

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nyilatkozatot adott ki a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló rendelete kapcsán, mivel az - a tárca állítása szerint - több fórumon is téves értelmezést kapott.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló rendelete április elsejei hatályba lépését követően az internet piac szereplői és a szolgáltatók részéről erőteljes tiltakozó kampány indult el a szerintük ésszerűtlen korlátozásokat bevezető rendelet módosítása érdekében.

A rendelet kiadására a hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény felhatalmazása alapján került sor. A rendelet célja az volt, hogy a Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási Táblázatának megállapításáról szóló kormányrendelethez igazodóan közzétegye a polgári célra használható frekvenciák felhasználási szabályait.

A rendelettel foglalkozó cikkek zöme azt állította, hogy a 2003. április 1-je előtt a 2400-2483,5 MHz-es sávban általános használt 100 mW eirp teljesítmény helyett, a rendelet mindössze 2,5 mW eirp teljesítményű RLAN berendezések kültéri használatára ad lehetőséget, mely által ellehetetlenülnek a vezeték nélküli internetszolgáltatók. A cikkek ezen megállapítása téves, a rendelet a 2003. április 1-je előtti helyzetnek megfelelően továbbra is 100 mW eirp teljesítményű kültéri RLAN berendezések használatára ad lehetőséget.

A változtatásra több ok miatt került sor. A rendelet révén az IHM harmonizálta a magyar szabályozást az Európai Bizottságnak a rádióberendezések, a távközlő végberendezések és a vonatkozó azonosítók induló osztályozásának megállapítására vonatkozó 2000/299/EK határozatával, beleértve a kültéri használatra szánt RLAN berendezések szabályozását, és ezáltal biztosítja, hogy Magyarországról nem kerülhet az Európai Unió azon tagállamába – például Franciaországba – olyan kültéri használatra szánt berendezés, ahol ez jelenleg nem megengedett.

Emellett a rendeletnek fogyasztóvédelmi szempontból is jelentősége van. A nyilvántartásba vétel ugyanis garanciája annak, hogy kizárólag olyan berendezések kerüljenek forgalomba, amelyek nem zavarják egymást, és így nem rontják az ilyen berendezésekkel nyújtott szolgáltatások színvonalát.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.