Belföld

Rádiós internet: a szabályozás nem korlátoz

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nyilatkozatot adott ki a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló rendelete kapcsán, mivel az - a tárca állítása szerint - több fórumon is téves értelmezést kapott.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló rendelete április elsejei hatályba lépését követően az internet piac szereplői és a szolgáltatók részéről erőteljes tiltakozó kampány indult el a szerintük ésszerűtlen korlátozásokat bevezető rendelet módosítása érdekében.

A rendelet kiadására a hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény felhatalmazása alapján került sor. A rendelet célja az volt, hogy a Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási Táblázatának megállapításáról szóló kormányrendelethez igazodóan közzétegye a polgári célra használható frekvenciák felhasználási szabályait.

A rendelettel foglalkozó cikkek zöme azt állította, hogy a 2003. április 1-je előtt a 2400-2483,5 MHz-es sávban általános használt 100 mW eirp teljesítmény helyett, a rendelet mindössze 2,5 mW eirp teljesítményű RLAN berendezések kültéri használatára ad lehetőséget, mely által ellehetetlenülnek a vezeték nélküli internetszolgáltatók. A cikkek ezen megállapítása téves, a rendelet a 2003. április 1-je előtti helyzetnek megfelelően továbbra is 100 mW eirp teljesítményű kültéri RLAN berendezések használatára ad lehetőséget.

A változtatásra több ok miatt került sor. A rendelet révén az IHM harmonizálta a magyar szabályozást az Európai Bizottságnak a rádióberendezések, a távközlő végberendezések és a vonatkozó azonosítók induló osztályozásának megállapítására vonatkozó 2000/299/EK határozatával, beleértve a kültéri használatra szánt RLAN berendezések szabályozását, és ezáltal biztosítja, hogy Magyarországról nem kerülhet az Európai Unió azon tagállamába – például Franciaországba – olyan kültéri használatra szánt berendezés, ahol ez jelenleg nem megengedett.

Emellett a rendeletnek fogyasztóvédelmi szempontból is jelentősége van. A nyilvántartásba vétel ugyanis garanciája annak, hogy kizárólag olyan berendezések kerüljenek forgalomba, amelyek nem zavarják egymást, és így nem rontják az ilyen berendezésekkel nyújtott szolgáltatások színvonalát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik