Belföld

Nyilvános vételi ajánlatot tettek a Gazprom-cégek a Zalakerámiára

Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) és a Kafijat Kereskedelmi és Consulting Kft. közösen 1600 forintos nyilvános vételi ajánlatot tett a Zalakerámia Rt. részvényeire.

A Magyar Tőkepiacban kedden közzétett ajánlat szerint az ajánlati ár 13 százalékkal magasabb az utóbbi 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagáránál, ami 1418 forint volt. Az ajánlatot még jóvá kell hagynia a felügyeletnek, és a teljesülés további feltétele a Gazdasági Versenyhivatal engedélyének megszerzése.

Az ajánlat lebonyolításával megbízott forgalmazó a CIB Bank Rt. Az ÁÉB jelenleg 27,79 százalékos, a Kafijat Kft. pedig 0,06 százalékos közvetlen befolyással rendelkezik a Zalakerámiában. Az ajánlattevők fenntartják az ajánlattól való elállás jogát, amennyiben nem szereznek együttesen 50 százalékot meghaladó befolyást a Zalakerámiában.

A Kafijat Kft. Megdet Rahimkulov, a Zalakerámia igazgatósági tagjának, az ÁÉB elnök-vezérigazgatójának és családtagjainak tulajdonában van. Az 1996-ban alakult társaság jegyzett tőkéje 3,2 milliárd forintra emelkedett az idén februárban. Saját tőkéje 1,053 milliárd forint volt 2002 végén. A főként befektetési és üzletviteli tanácsadással foglalkozó cég tavaly 49,7 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el.

Az ÁÉB a Gazprom-csoport tagja, legnagyobb tulajdonosa 25,54 százalékkal a Gazprombank. A pénzintézet a 2002. évet 285,6 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 10,724 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel zárta. A bank szavatoló tőkéje tavaly év végére meghaladta a 67 milliárd forintot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik