Belföld

Merénylet Rijádban – több mint 25 halott

Az amerikai külügyminiszter a hétfő éjszakai szaúd-arábiai merényletsorozat ellenére is Rijádba utazott. A legfrissebb hírek szerint 25, többségében külföldi állampolgár vesztette életét a merénylet következtében, a sérültek száma eléri a 160-at.

Alig néhány órával Colin Powell amerikai külügyminiszter rijadi érkezése előtt három (más jelentések szerint négy) bombát robbantottak fel egyelőre ismeretlen elkövetők a szaúdi fővárosban. Powell a merénylet ellenére a tervek szerint folytatta útját. Gyanúja szerint, és ez a hivatalos washingtoni álláspont is, a robbantást az Oszama Bin Laden vezette Al-Kaida terrorszervezet követte el.


Az egyik robbanás egy túlnyomórészt külföldiek lakta negyedben történt, a merénylet másik célpontja egy szaúdi-amerikai vegyesvállalat központja volt. Szaúd-Arábiában, amely a világ egyik legnagyobb olajexportőre, körülbelül 30 ezer amerikai és 30 ezer brit állampolgár él. Többségük az olajiparban, katonai területen vagy a pénzügyi szektorban dolgozik.

Előzmények

Az AP a robbanás kapcsán emlékeztetett arra, hogy az amerikai külügyminisztérium alig néhány hete arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat: a megnövekedett terrorfenyegetés miatt lehetőleg kerüljék el Szaúd-Arábiát. Május 6-án a szaúdi hatóságok jelentős mennyiségű robbanószert foglaltak le Rijádban, s csaknem húsz, különböző állampolgárságú gyanúsított ellen hajtóvadászatot indítottak.

Szaúd-Arábia amerikai nagykövete, Robert Jordan a BBC-nek délelőtt még úgy nyilatkozott, hogy akár tíz halottja is lehet a rijadi merényletnek, ezt később több forrásból is megerősítették. A Reuters hírei dél körül még 10 amerikai állampolgár, valamint több más nemzetiségű külföldi haláláról szóltak, a délután három órakor érkezett adatok azonban már összesen több mint 25, többségében külföldi állampolgár halálát okozta a robbantássorozat. A sérültek száma meghaladja a 160-at.


Tokiói bejelentés szerint egyébként három japán állampolgár is megsebesült a keddre virradóra, a főként a szaúdi katonaság alkalmazásában álló nyugatiak lakta rijadi lakónegyed, illetve egy amerikai-szaúdi vegyes vállalat központja elleni merényletekben.


A katari Al-Dzsazíra hírtelevízió beszámolója szerint négy bomba robbant a szaúdi fővárosban. Információik szerint fél tizenkettő tájban három robbanás rázta meg a már említett lakónegyedet, a negyedik bomba pedig két órával később, az amerikai-szaúdi vegyes vállalat központjában történt.


A szaúdi belügyminiszter, Najef bin Abdel-Aziz herceg sajtónyilatkozatában közölte, hogy a kelet-rijadi lakónegyedben történt robbantásokat öngyilkos merénylők követték el: a lakóépületeknek vezették robbanóanyaggal megrakott gépkocsikat. A robbantásokat egy, az Al-Kaidával rokonszenvező, zömmel szaúdiakból álló csoporttal hozta összefüggésbe, amelynek 19 tagja május 6-án tűnt el Rijádból.


Az amerikai külügyminiszter a merényletsorozat ellenére tartja magát tervezett programjához és ellátogat a szaúdi fővárosba – közölték az amerikai fővárosban. Washingtonban szó esett a merényletről is. Kormányzati körök az Oszama Bin Laden vezette Al-Kaida terrorszervezetet sejtik a támadás hátterében.


Szaúd-Arábiában legutóbb 1996-ban, egy amerikai katonai légitámaszponton követtek el robbantásos merényéletet. Akkor 16 amerikai állampolgár vesztette életét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik