Belföld

Megfigyelőként vesz részt Oroszország az OPEC értekezletén

Oroszország, a világ második legnagyobb nyersolajtermelője részt vesz a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) június 11-i értekezletén mint megfigyelő - jelentette be Abdullah al Attija, az OPEC elnöke.

A szervezet hét rivális, OPEC-en kívüli termelőt hívott meg a katari tanácskozásra, köztük Oroszországot, Norvégiát és Mexikót, de Norvégia már elutasította az invitálást.

Az értekezleten azt vitatják meg, hogy milyen termelés visszafogásra volna szükség tekintettel Iraknak a nemzetközi olajpiacra való visszatérésére.

Igor Juszupov energiaügyi miniszter is megerősítette az orosz részvételi szándékot, közölve, hogy ” ez az orosz támogatás segít az olajárak stabilizálásban”. Az OPEC elnöke szerint Oroszország kész támogatni az OPEC elhatározását, de arról, hogy ez konkrétan az orosz termelés, vagy a kivitel mérséklését jelentené, nem nyilatkozott. Megfigyelők emlékezetnek arra, hogy Moszkva korábban két ízben is tett ígéretet kivitele visszafogására, ám ezeket nem tartotta be, sőt fokozta a kitermelést, annyira rá volt utalva a nyersolajból származó bevételekre.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik