Belföld

Medgyessy: természetes a vita a liberális gazdaságpolitikusokkal

Medgyessy Péter szerint a kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a versenyképesség javítása áll. A kormányfő ezt azon a megbeszélésen hangsúlyozta, amelyet kedden folytatott vezető gazdaságkutatókkal.

Az elismert tudományos személyiségek jelezték: a magyar gazdaságban olyan jeleket látnak, amelyek megítélésük szerint aggodalomra adnak okot. Medgyessy Péter kifejtette: a kormány célja a magyar gazdaság versenyképességének javítása, a fenntartható növekedés feltételeinek biztosítása. Ehhez a politikai rendszerváltás után, a jóléti rendszerváltással párhuzamosan takarékosabb állam kialakítására van szükség.

Medgyessy Péter ugyanakkor természetesnek találta, hogy egy szociáldemokrata kormányzatnak bizonyos gazdasági kérdésekben vitája van a liberális gazdaságpolitika képviselőivel.


A kormány elsődleges célja a modern, európai Magyarország megalkotása. Ez biztonságosabb, igazságosabb és egészségesebb köztársaságot jelent. A honvédelem, az oktatás, az egészségügy és a közigazgatás rendszerének átalakítása során a kormány célja a közjavak minél hatékonyabb felhasználása úgy, hogy a köztársaság polgárai adóforintjaikért minél jobb minőségű szolgáltatásokat kapjanak.

A gazdasági növekedés, a versenyképesség megteremtése eszköz és nem cél. A cél a jóléti fordulat végrehajtása, az élet minden területén minél több embernek biztonságot nyújtó köztársaság megteremtése.

A hatékony, versenyképes és takarékos állam megteremtése ezt a célt szolgálja. A kormányfő ennek érdekében megosztotta a gazdaságkutatókkal a kormánynak az infrastruktúra fejlesztésére, az egészségügy korszerűsítésére, valamint a közigazgatás reformjára vonatkozó elképzeléseit.

A találkozón Antal László, Belyó Pál, Csaba László, Jaksity György, Oblath Gábor, Petschnig Mária Zita, Surányi György, Vértes András gazdaságkutatók, a kormányzat képviseletében Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke, valamint Katona Tamás, a Miniszterelnöki Kabinet gazdaságpolitikai kérdésekért felelős helyettes államtitkára vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik