Belföld

Újabb paksi tájékoztató: meghibásodott műszereket cserélnek le

A megrongálódott fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály fóliaburkolata alatt egy távirányítással működő, mozgatható kamerával követik a 2-es blokk vezénylőjéből az operátorok a tárolóban elhelyezett kazetták állapotát - közölte Aszódi Attila miniszteri biztos kedden a paksi atomerőműben tartott sajtótájékoztatón.

Ezen kívül kiépítették a neutronfluxus mérőt, amelynek kijelzőjét a vezérlőből szintén ellenőrizni tudják – tette hozzá. A miniszteri biztos mindezt a hét végén történt üzemi bejárása alkalmával ellenőrizte, amikor tájékozódott az elhárítási programmal kapcsolatos jelenlegi helyzetről és találkozott az üzemviteli feladatokat ellátó dolgozókkal.

Kocsis István vezérigazgató közölte: a napokban meghibásodott mérőműszer pótlására folyamatban van több ilyen eszköz beszerzése belföldről és külföldről egyaránt. A Paksi Atomerőmű Rt. vezetője az elmúlt 24 óra üzemi eseményeit ismertetve közölte: az éjszaka folyamán az egyes blokkon két alkalommal kellett 25 megawattos nagyságú, a négyes blokkon pedig egy alkalommal 50 megawatt nagyságú visszaterhelést végrehajtani a mobilrendszer-irányító utasítása alapján. (A művelet teljesítménycsökkenéssel jár, és a fűtőelemek szennyeződés miatti túlmelegedését előzi meg.)

Az a törekvésünk, hogy lehetőleg a blokkokat ne kelljen visszaterhelnünk, hiszen az első, második és harmadik blokknál – ahol ez a magnetit szennyezés fennáll – rendkívül hátrányos minden olyan beavatkozás, amely a stabil üzemtől eltér – fűzte hozzá. A vezérigazgató kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi helyzet gyökerei a 2001. évi sugármentesítésre vezethetők vissza, amely az előző öt évi folyamat nagyságának háromszorosa volt.

Kellően bizonyított, hogy a magnetitet ez a folyamat vitte be a rendszerbe, emiatt most nehéz helyzetben vagyunk; ha nem tisztítunk, az okoz problémákat, ha tisztítunk, az szintén kockázattal jár – jelentette ki. A Framatome hétfőn közzétett nyilatkozatára reagálva – miszerint korainak ítélték a paksi atomerőműnek a cég felelősségére vonatkozó következtetését – kijelentette: valószínű, belső kommunikációs taktikáról lehet szó.

Nem tudom, a nyilatkozó konzultált-e a cég által hivatalosan ide küldött szakértőkkel, akik illetékesek voltak a vizsgálatban részt venni, s ezt aláírásukkal is igazolták – tette fel a kérdést Kocsis István. Mindkét cégnek megvannak az érdekei. Az első lépés az, hogy békés úton, tárgyalással jussunk olyan eredményre, amely a két fél érdekeit kifejezi – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik