Belföld

Újabb aranyrészvényeknek mondhatnak búcsút a tagállamok

Az Európai Bíróság jogtalannak ítélte meg az állami befolyásolást lehetővé tevő aranyrészvények rendszerét két spanyol és egy brit cég esetében.

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság keddi ítéletével egy korábbi ítéletét erősítette meg, mely szerint az aranyrészvénnyel járó állami vétójog nem egyeztethető össze a tőke szabad áramlásával.

Az állam jelentős befolyást gyakorol az aranyrészvényeken keresztül a stratégiailag fontos nagyvállalatokra, amelyek eredetileg állami tulajdonban voltak, majd privatizálták őket.

Ítéletükkel a bírák közvetve támogatásukról biztosították az Európai Bizottság álláspontját az úgynevezett VW-törvénnyel szemben is. A bizottság márciusban indított eljárást Németországgal szemben, mivel az megsérti az EU-szerződéseket azzal, hogy az alsószászországi tartományi kormányzatnak kiterjedt jogkört biztosít többek között az ellenséges vállalati felvásárlási szándékokkal szemben.

Az EU bírósága ítéletével megerősítette a brüsszeli hatóságok Spanyolország és Nagy-Britannia elleni fellépését. Spanyolország a privatizált Telefonicara és az Endesa energiaszolgáltatóra, a brit kormány pedig a reptéri társaságra, a British Airports Authority-re gyakorolt befolyással sértette meg a tőke szabad áramlásának alapelvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik